Култура

Специфичности БиХ сабране у путописни водич

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ била је вечерас домаћин промоције књиге Зорана Матића под називом „Путовање кроз БиХ“, својеврсног путописног водича у којем је објединио специфичности мјеста која је обилазио, од гастрономске понуде до аутентичних сувенира.
Како је аутор казао у питању је наставак књиге „50 топ дестинација“, тачније допуњено издање тог дјела.
– У овом издању ради се о посјећених 150 локација које су подијељене по категоријама, онако како се то иначе ради у туризму. Направио сам својеврсни приказ мог доживљаја градова, општина, планина, језера природних феномена, језера, културно историјских споменика и вјерских објеката. Да поједноставим, ово је туристички водич енциклопедијског типа – објаснио је Матић, те додао да је посебна пажња у књизи посвећена гастрономској понуди која је веома важан сегмент у животу свих становника у БиХ, те кафићима и клубовима које баштине рокенрол културу.
Како је нагласио, приликом промоције претходне књиге дошао је на идеју да у идућем водичу направи категорију са аутентичним сувенирима.
– Људе занима гдје може да се попије добра кафа, гдје може да се једе, али и гдје могу да се купе занимљиви и аутентични сувенири, односно успомене које ће нам увијек служити као подсјетник на мјесто у којеж смо боравили – казао је аутор.
Матић је провео више од 90 дана на путовању кроз БиХ прикупљајући све потребне податке и информације за књигу.
– Обишао сам отприлике 140 локација и десетак планинских локација које су обишли моји пријатељи, планинари како бих могао људима да прикажем свој лични доживљај. Тим поводом сам био и у Дервенти – напоменуо је Матић те додао да Деевента има бурну историју, те да је за њу и родбински везан.
Како је нагласио Дервента и Босанска Крупа су једини градови који се могу похвалити вусоким степеном толеранције јер имају три различита вјерска објекта у кругу од 100 метара.
– Свиђа ми се тај штих који Дервента има – додао је Матић који припрема и путописни водич Балкана.
Зоран Матић је медицински техничар, запослен у Универзитетски – клиничком центру РС, али како сам каже, по начину живота је новинар.

Related posts

Поезијом оживјели сјећање на Белог

admin

„Седам Снежана и патуљак“
oкупани хумором и овацијама

Derventski List

Стиховима побрали
похвале у Добоју

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još