ИЗДВОЈЕНОНовости

Спомен – парк мјесто вјечног сјећања на невине жртве

Епископ зворничко – тузлански Фотије освештао је данас Спомен – парк у Босанским Лужанима подигнут у знак сјећања на 405 жртава усташког терора у Другом свјетском рату, а служен је и парастос за страдале из овог села, те Нових Лужана, Костреша и Барице, положени су вијенци и упаљене свијеће.
Од стравичних злочина, када су Срби на мјесту гдје је изграђен Спомен – парк посљедњи пут стајали живи, прошло је 80 година, а локалне управе Дервенте и Брода уз подршку Градске борачке организације и СУБНОР-а, а на иницијативу потомка учесника Другог свјетског рата, трајно су обиљежили мјесто одакле су Срби лужанске парохије одведени у смрт.
Обраћајући се окупљеним вјерницима и потомцима страдалих владика Фотије је казао да је у вријеме стадања владала филозофија тла и крви.
– Ми, Срби, доживјели смо страшну голготу и проживљавамо је непрестано. Нисмо настрадали сами ми, Срби, и ми то признајемо, али наша страдања нико никада није признао. Тужно је то што нема ниједног српског села без споменика страдалим мјештанима, што је јединствен показатељ колико је крви проливено – казао је Фотије додавши да су сви страдали дио темеља Републике Српске и да постоји иницијатива да се установи празник зворничко – тузланских мученика који ће бити ода страдалима у Првом и Другом свјетском рату, те Одбрамбено – отаџбинском рату.
Градоначелник Милорад Симић, који је и сам потомак настрадалог у Славонској Пожеги, истакао је да је поента не заборавити злочин, не дозволити да страдали умру и други пут.
– И послије 80 година тешко је причати о томе. Није мала ствар само избројати 405 људи, а камоли их побити. Знате ли колико је то породица? А сви су били невини. Нисам поборник мржње, али не смијемо заборавити ове страхоте – казао је Симић осврнувши се на податак да су мјештани овог дијела Дервенте положили велики број живота и у протеклом рату.
Свој допринос у изградњи Спомен – парка дала је и општина Брод.
– Ми смо у протеклом рату стекли право да се сјећамо ових жртава. Истина, мало се окаснило са овом идејом, али хвала добрим људима који су се сабрали, те свештенику лужанске парохије који је преузео на себе бреме да се страдалим невиним жртвама има гдје упалити свијећа – казао је начелник општине Брод Зоран Видић.
Парохијски свештеник Драган Зарић подржао је идеју потомака настрадалих.
– На данашњи дан 1941. године одавде, са мјеста гдје је изграђен овај комплекс, у смрт је кренуло 405 људи, пут Славонске Пожеге гдје је и био својевремено изграђен споменик у њихову част, али је порушен током протеклог рата. С обзиром да се за њихове гробове не зна, ми смо скупили снаге и воље да им на овај начин одамо почаст. За сваког страдалог засађено је по једно дрво тисе, постављена плочица са именом страдалог, а четири острва представљају четири села из којег потичу жртве – објаснио је Зарић.
Покретач акције Васо Мичић, такође потомак настрадалог, казао је да је Спомен – парк изграђен за свега три мјесеца, те да су наишли на разумијевање коме год да су се обратили, почевши од локалне заједнице, па надаље.
– Идеја је синула оног момента када се чинио парастос за прву жртву усташког терора, свештеника Милоша Петровића гдје су била три свештеника и нас двојица мјештана, када сам помислио да ће се све отети забораву и да је крајње вријеме да се ода почаст свима – додао је Мичић.
Вијенце на централни споменик положили су потомци страдалих и делегације града Дервенте и општине Брод.

Related posts

Жељезничка улица
добија дрворед

Derventski List

Погледајте у које земље и под којим условима могу ући држављани БиХ

admin

Општина обезбиједила 510 новогодишњих пакетића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još