ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Будуће средњошколце очекују већ позната занимања

У двије дервентске средње школе у школској 2022/2023. години у први разред планиран је упис 11 одјељења ученика у већ позната занимања, а коначну ријеч о предложеним струкама ускоро ће дати Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Свршеним основцима, којих је према подацима основних школа око 220, на располагању ће бити четворогодишња и трогодишња занимања из седам области, а судећи према плановима средњих школа измјена у односу на претходну уписну политику неће бити.

Како су казали у средњим школама, зелено свјетло из министарства на предложене планове предуслов је за даље активности у вези са уписом нове генерације средњошколаца.

У Стручној и техничкој школи предложен је упис шест одјељења у оквиру четири струке и то истих као и претходне године. Осим у комбинованом одјељењу у којем је планиран упис 24 ученика, у осталим одјељењенима требало би бити уписано по 20 ђака.

Директорица школе Бранка Јовић казала је да су при креирању плана уписа узели у обзир све релевантне показатеље и да се нада да ће план бити одбрен.

– У оквиру струке машинство и обрада метала предложили смо упис једног одјељења техничара ЦНЦ технологија, које је четворогодишње занимање и једног комбинованог одјељења бравар/заваривач – обрађивач метала резањем као трогодишњег занимања. Такође, у трогодишњем степену имамо предложен упис једног одјељења кувара у оквиру струке угоститељство и туризам. Када је у питању пољопривреда и прерада хране предложили смо упис једног одјељења агротехничара, а план је да упишемо и два одјељења четворогодишњег занимања у оквиру економије, права и трговине, а ради се о одјељењима пословно-правни техничар и царински техничар – истакла је Јовићева.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ планирао је упис пет одјељења у оквиру електротехничке струке, гимназије и машинства и обраде метала.

– Према плану који смо послали у министарство требало би да упишемо два одјељења гимназије и то једно одјељење општег смјера и једно рачунарско -информатичког смјера. Када су у питању четворогодишња занимања, у оквиру електротехничке струке планирали смо упис једног одјељења техничара информационих технологија, а у области машинства и обраде метала то је одјељење техничар мехатронике. Осим тога, предложили смо упис комбинованог одјељења електричар/ електроинсталатер – аутоелектричар са по 12 ђака и то је трогодишње занимање – казала је директорица школе Гордана Асентић.

Министарство просвјете и културе до краја мјесеца требало би да одобри планове за упис у прве разреде средњих школа, када ће се знати која тачно одјељења ће бити уписана и да ли ће бити измјена у плановима које су школе доставиле.

Предложени планови уписа за школску 2022/2023. годину:

Средњошколски центар „Михајло Пупин“

  • гимназија општи смјер – 1 одјељење
  • гимназија рачунарско – информатички смјер – 1 одјељење
  • техничар мехатронике – 1 одјељење
  • техничар информационих технологија – 1 одјељење
  • електричар/електроинсталатер – аутоелектричар 1 одјељење (комбиновано).

Стручна и техничка школа

  • техничар ЦНЦ технологија – 1 одјељење
  • бравар/заваривач – обрађивач метала резањем – 1 одјељење (комбиновано)
  • агротехничар – 1 одјељење
  • пословно – правни техничар – 1 одјељење
  • царински техничар – 1 одјељење
  • кувар – 1 одјељење.

Related posts

Такмичење подмлатка Црвеног крста у понедјељак

admin

Резултати уписа у СШЦ „Михајло Пупин“

admin

СЈЕТВА НА ЧЕКАЊУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još