Култура

Средњошколци гласно проговорили о насиљу

Представа „(Не) ћути и трпи“, коју су вечерас премијено извели млади дервентски глумци, гласно је проговорила о теми вербалног и физичког насиља у школама и породици.

Ради се о премијери у изводјењу полазника драмског студија који дјелује при Народној библиотеци “Бранко Радичевић”.

Обзиром да је ријеч о реалној и актуелној теми у друштву, представа је намијењена за старије основце, средњошколце, младе људе, као и родитеље и просвјетне раднике.

Према ријечима драматурга и идејног творца Драмског студија Синише Тешановића, представа је припремљена за мјесец, а настала је на темељу истраживања глумаца.

– Прије поставке представе провели смо истраживање кроз које смо хтјели да утврдимо шта је то што средњошколце мучи и тишти и које су то теме о којима они брину. Од свих тема највише се истицала она о вербалном и физичком насиљу. Идеја је била да од глумаца кроз представу, која траје колико и школски час што није случајно, извучем максимум у смислу да што више истражују у друштву и да пронађу оно што је аутентично у њиховом окружењу. Нажалост, веома је реална прича о насиљу у школи и у породици, а то највише трпе и скривају управо млади људи – казао је Тешановић додавши да ће овај комад подстаћи младе људе управо на сам наслов, да не ћуте и не трпе.

– Надамо се да ће ова представа подстаћи младе људе да размишљају о темама битним за живот, а с друге стране надамо се да ће друге младе мотивисати да нам се придруже и да обрађујемо овакве теме, не само комедије и бајке, као што смо углавном до сад радили – рекао је Тешановић.

Представа је на сцену извела осам средњошколаца, а један од њих је Никола Живковић који је отјелотворио лик насилника.

– Полазник сам драмског студија већ двије године, а што се тиче припреме, било је доста тешко, али ми је ментор савјетима, свакако, олакшао. У овој представи играм лика који је доста злобан и не завршава баш славно – рекао је Живковић додавши да је представа утемељена на реалном животу те да је насиље свеприсутно и да се нада да ће на овај начин допријети до шире публике.

Случну улогу има и Маја Глумац.

– Ово ми је прва озбиљнија представа, а некако сам увијек прижељкивала и чекала на овакву улогу, јер отјелотворујем умишљену, богату директорову кћер која врши насиље над другима – рекла је Глумац.

Овај представа биће и дио такмичарске селекције Омладинског фестивала РС које се у Бањалуци одржава наредне седмице.

Related posts

НЕВОЉЕ МЛАДИХ ДЕЛИКВЕНАТА ОПОМЕНА ОМЛАДИНИ

admin

„НЕМАЊИЋИ“ ДОНИЈЕЛИ РАСКОШ КРАЉЕВИНЕ

admin

Битке са сопственим бићем рађају инспирацију

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još