ИЗДВОЈЕНОНовости

БАДЊЕ ВЕЧЕ УЗ МОЛИТВУ И ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

Православни вјерници обиљежавају Бадње вече, a велики број суградјана присуствовао је молитви, освештању и паљењу бадњака испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Бадњак је наложио начелник општине Милорад Симић, честитајући суграђанима Бадње вече и празник рођења Христовог.

– Уз велики број наших суграђана и велики број бадњака, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику, слушамо пјесму анђела која слави рођење Христово, на земљи мир, а међу људима добра воља. Тако би требало читаву годину размишљати, а ево данас видимо колико људима мало треба да се окупимо, да будемо срећни и да праштамо и сутра кажемо једни другима  – Мир Божији, Христос се роди. Ово је прилика да у душама нађемо простора да једни другима пожелимо добро и да нас то држи у најмању руку до сљедећег Божића – рекао је Симић.
Намјесник дервентски Радојица Ћетковић пожелио је вјерницима срећан празник уз традиционални поздрав – Мир Божији, Христос се роди.
– Чињеница је да се на Бадње вече највише православних Срба окупи у храму, иако су Божић и Васкрс већи празници. Нека нас Бог окупља и у овим вечерњим сстима, а овдје је присутно неколико хиљада људи. Слава Богу на висини, међу људима благовољење, да буде блага вољсамеђу нама, д будемо хришћани прије свега, онда и Срби, да поштујемо своје, а кроз то ћемо знати поштовати и туђе – рекао је Ћетковић упућујући и позив свим људима без обзира на вјеру да 8. јануара у 17 часова дођу на молебан и кроз молитву искажу своју подршку вјерницима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Православни вјерници на Бадње јутро традиционално одлазе и сијеку бадњак, а и ове године бадњичари из неколико мјесних заједница окупили су се код Тржног центра „Миленијум“ одакле су се поворке упутиле у храмове на подручју општине.

Припреме за најрадоснији хришћански празник почињу 40 дана прије 7. јануара, Божићним постом, који представља прочишћење духа и тијела.

Божић је празник цијеле породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Срби Божић обиљжавају од памтивијека, а бадњаком, односно божићним дрветом, у кућу се уносе срећа, здравље и напредак.

Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, а на тај начин се приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Related posts

Ускоро додатна паркинг мјеста поред школа

admin

КЉАЈИЋ ДОНИРАО ЛАПТОП РЕДАКЦИЈИ ДЕРВЕНТСКОГ ЛИСТА

admin

Признање част и обавеза

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još