НовостиРС-РЕГИЈА

СРПСКА АНГАЖУЈЕ 76 ЉЕКАРА СА БИРОА

На корона вирус од сада ће бити тестиране особе које имају средње тешку и тешку клиничку слику, а у борбу са КОВИД-19 укључује се и 76 љекара са бироа за запошљавање.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је данас послије сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације да је здравствени систем под великим притиском због свакодневног раста броја обољелих од вируса корона.

– И даље имамо исти тренд. Данас је тестирано 1.199 особа, а 589 позитивних. Од тог броја осам до девет одсто лица ће завршити у болници према нашим процјенама. Мислим да смо данас прешли 1.000 лица која се налазе у болницама – рекао је Шеранић и апеловао још једном да се грађани придржавају мјера како би се спријечило ширење вируса корона.

– Имамо 76 љекара који се налазе на бироу. Свакако ће влада финансирати ове љекаре и позваћемо их све и они ће бити свакако плаћени од стране Компензационог фонда – казао је Шеранић.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић казао је да ће бити финализовано упутство о скраћивању времена изолације са 14 на десет дана и промјене када се ради о тестирању.

– Очекујемо да данас финализирамо упутство, да бисмо од понедјељка могли да кренемо са његовом примјеном, што се тиче домова здравља. То подразумијева да ће грађани са блажом клиничком сликом да остају код куће, без тестирања, а у складу са процјеном њиховог здравственог стања – објашњава Зељковић.

Додаје да ће, на овај начин, домовима здравља, односно, примарном нивоу здравствене заштите, бити пружени додатни капацитети да могу да преглeдају више пацијената.

Додаје да тестова има довољно, али да се, у овом тренутку, мора размишљати о капацитетима тестирања.

– Ниво тестирања задржавамо на високом нивоуо, између 1.200 и 1.400, па чак и до 1.500 на дневном нивоу, а тестове набављамо у континуитету – казао је Зељковић.

Related posts

Расписан јавни позив за помоћ родитељима четворо и више дјеце

admin

Искључења струје сутра и у петак

Derventski List

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još