Друштво

Срце „на мјесту“ када је коњушарница пуна

Коње је узгајао његов отац, а Недељко Спасенић је, искључиво из љубави, наставио традицију узгајања Подравских коња, које неријетко упрегне у кочије, па градом провезе бадњак или дјеци дијели слаткише поводом Светог Саве.

Спасенић у својој коњушници има пет коња, и то Марину, Пламенка, Лакија, Мирка и Грофицу, а ускоро очекује и принову јер двије кобиле би требало да се ождријебе до краја марта.

– Мој отац, све што је стекао, стекао је радећи са коњима. Извлачио је дрва из шуме уз помоћ коња и обрађивао њиве – прича Спасенић додајући да и он понекад упрегне коње за те послове.

– Имам трактор и све потребне прикључке, али понекад ми причињава задовољство да упрегнем коње и да узорем њиву и да побринем за поврће, јер трактор то много угази.  Неријетко извучем и које дрво са њима из шуме – казао је овај домаћи додајући да све ове године од када су коњи дио његовог домаћинства, не памти ниједну незгоду.

Он још каже да коње узгаја и држи искључиво из љубави према њима и љепоте којом ова животиња зрачи.

– Атракција је, с обзиром да живимо у времену гдје је све моторизовано, када упрегнем коње у кочије за свадбу или за вожњу бадњака кроз село или када возим пакетиће за дјецу поводом Светог Саве. Знам и понекад да их упрегнем у платон, па правац на сајам и тада се за нама окреће и старо и младо – додаје овај Дервенћанин.

Његови коњи су, додаје, „научени на људе“, па их неријетко и јаше то врло често неоседлане, а јахање су завољела и његова дјеца и унуци.

– Унука је још увијек малена, па не може да узјаше коња, него га доведе до степеница. Ја имам толико повјерења у моје коње да немам ни трунку страха да може да се догоди нека незгода – изричит је Спасенић.

Принову коју очекује у коњушници планира да прода, јер је у штали постала поприлична гужва.

– Нађе се муштерија. Има неколицина препродаваца, али има и оних који купују за себе, за своју ергелу. Прије двије године двоје ждријебади је отишло у Грачаницу – истакао је Спасенић додајући да је он самоук и да припитомљава и дресира ждријебе кад напуни годину.

Каже да не би било на одмет да и узгајивачи коња имају право на подстицаје као остали ратари.

Ждријебе Русија

Недељко Спасенић каже да је из љубави према коњима одлучио да се брине о ждријебету Русији које је на свијет дошло на имању његовог пријатеља.

– Он није имао могућност да раздвоји кобилу и ждријебе, па сам се ја прихватио да га храним и бринем о њему. Ждријебе по имену Русија је код мене напредовала и чак сам с њим побрнао пшеницу. Пријатељ није могао да вјерује када сам му причао, па је морао да дође да се и увјери – испричао је Спасенић.

Related posts

Идућих дана облачно и топло за ово доба године

admin

Идеалан спој теорије и праксе

admin

Школе кују планове за излете и екскурзије

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još