Друштво

Столари и кројачи на услузи суграђанима

Израда радних и заштитних одијела, те друге кројачке услуге, али и разни столарски послови већ двије деценије доступни су Дервенћанима у радионицама које дјелују под окриљем Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

Поред сигурног уточишта, образовања и усавршавања за дјецу и младе са сметњама у развоју, Центар „Будућност“ је и двије специјализоване радионице у којима је запослење пронашло седам радника, од којих су пет особе са инвалидитета. Ове радионице су и мјесто за праксу ученицима који се школују у овом центру.

Директор „Будућности“ Владан Поповић истакао је да програми који се проводе у радионицама испуњавају услове који су прописани Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, те да, као и сама радионица, нису основани због потреба школе.

– Сврха ових радионица јесте запошљавање особа са инвалидитетом који би на отвореном тржишту рада тешко пронашли посао, а захваљујући овим програмима самостално обезбјеђују егзистенцију – објаснио је Поповић додавши да у овим радионицама често бораве и ученици.

– Ученици из наше средње кројачке школе практичну наставу похађају у школској радионици, али често долазе и у ове просторије. Средњу столарску школу смо раније имали у нашем програму, али како више немамо, ученици и нису много укључени у радионицу, осим ако могу да одраде нешто за друге школске програме – рекао је Поповић.

У фокусу производње столарске радионице су дијелови намјештаја, кухиње и столарија, док је из кројачке радионице произашао велики број заштитне радне одјеће, која је доступна у продаји.

– Радимо и друге производе од текстила, али оно што је најтраженије су радни мантили, комбинезони, јакне, прслуци. Тренутно израђујемо поједине комаде радне одјеће за предузеће „Амика“ и за једну фирму у Приједору – објаснили су у кројачкој радионици гдје смо затекли и радницу и штићеницу центра Зору Соларевић која у кројачкој радионици ради већ двадесет година.

– Тешко је данас пронаћи наћи посао здравој особи а камоли слабовидој, а поготово слијепој, тако да ми је понуда за овај посао много значила – објаснила је Соларевићева.

Ресурсни центар

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ једна је од четири установе у РС која је поднијела захтјев за формирање ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање, директор ове установе објашњава да ће самим тим моћи више да раде са слијепом и слабовидом дјецом.

– У специјалним школама, код нас и у региону, пада број ученика, а принципом инклузивног образовања ученици се укључују у редовне школе. Специјалне школе се могу искористити као ресурсни центри за инклузивно образовање, односно да врше подршку наставницима, стручним сарадницима, родитељима у редовним школама, као и вртићима како би дјеца у тим школама добила боље и комплетније образовање. С обзиром на способност нашег кадра и опрему којом располажемо, можемо радити са слијепом и слабовидом дјецом на подручју цијеле РС – рекао је Владан Поповић.

Related posts

Највише стипендиста техничких наука и медицине

admin

ЧЛАНОВИ „СУНЦА“ УЖИВАЛИ НА ВЛАШИЋУ

admin

Стручност и ефикасност гаранција за пројекте широм БиХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još