Друштво

Данас Лазарева субота

Српска православна црква прославља данас празник Васкрсења Лазаревог или Лазареву суботу – Врбицу.

На овај празник у Саборном храму Успења Пресвете Богородице биће обновљена традиција обиљежавања овог хришћанског празника у присуству великог броја дјеце из вртића.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић казао је да ће прослављање Врбице почети у девет часова, када ће бити служена литургија, а којој ће присуствовати и око 60 предшколаца.

Дјеца ће на празник Врбице, украшени звончићима и вјенчићима од врбових граничица, у поворци стићи до храма, гдје ће извести програм који припремају са својим васпитачима.

Празник Лазарева субота успомена је на посљедње чудо Христово пред Недјељу страдања, смрт и Васкрсење.

Догађај Лазаревог васкрсења се, према јеванђељима, догодио у Витанији и увод је у нову вјеру у Васкрсење. У хришћанству тај празник има значење побједе живота над смрћу и на богослужењима се тог дана помињу вољна страдања Христова и васкрснуће Лазарево као јемство за васкрсење свих вјерника.

Православни вјерници истовремено прослављају и Врбицу која, према канону Цркве, почиње службама бдења у навечерје Цвјетне недјеље, свечаног уласка Христовог у Свету земљу. На тај празник се у православне храмове уносе врбове гране које ту остају до недјељне литургије, на Цвијети, када се обавља благосиљање врбе.

Врбове гране, које се потом дијеле народу, симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.

Related posts

НАКОН ПОЛА ВИЈЕКА У ШКОЛСКИМ КЛУПАМА

admin

Слободни медији темељ демократског друштва

admin

Брашно за 300 социјално
угрожених домаћинстава

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još