Друштво

Суша опустошила поља под кукурузом

За разлику од протекле године, када су пољопривредници забиљежили рекордан род кукуруза, ова година је потпуно супротна, јер се процјењује да је принос дупло мањи.

Иако је берба крајем септембра или чак почетком октобра, губици се већ сабиру, док ратари калкулишу како „саставити“ крај са крајем до идуће бербе.

У газдинству Станића из Мале Сочанице кажу да су лекцију научили још прије неколико година када су такође биле велике температуре и од кукуруза није било ништа. Од тад кукуруз сију искључиво на њивама близу потока, тачније гдје ће биљка имати бар дашак влаге.

  • Сваке године сијемо око 50 до 60 дунума кукуруза, толико исто и пшенице. Имамо и свиње и краве и у два наврата током године по 100 пилића и немамо рачуницу да све купујемо, а имамо своје земљиште и сву механизацију и због тога обрађујемо толику

овршину. Пшеница је била и више него добра, а кукуруз је нешто слабији него иначе, али немамо право да се жалимо јер већина пољопривредника нема разлога с берачом ни да уђе у њиву – казали су овом домаћинству. Објашњавају да је кукуруз ратарска култура која захтијева велику концентрацију влажности, а како су климатски услови из године у годину варљиви мора се калкулисати гдје се шта може сијати да се овакви губици не би понављали.

Док Драго Ђукић из Велике Сочанице истиче да не зна шта да уради са 15 дунума кукуруза који није достигао ни висину од једног метра.

  • Нема ништа. Платио сам орање, фрезање, сијање, прихрану и прскање против корова и сад треба да платим да очистим њиву. Како и од чега ни сам не знам. И онда као да то није довољно, треба да купујем све да би прехранио стоку – очајан је Ђукић прецизирајући да ће га на крају године пропаст кукуруза коштати око двије хиљаде марака.

Пак другу врсту проблема има Маринко Марић из Горње Лупљанице.

  • Мислио сам да спасим ситуацију тиме што ћу већу површину него иначе исјећи у силажу. И кукуруз је био „спреман“, међутим оних пар кишних дана условили су да ни трактор ни комбајн не могу у њиву због блата и сад је већ кукуруз презрео за силажу – казао је Марић истичући да ће до идуће сезоне бити приморан смањити површине под овом житарицом.

Силажа

Лош принос кукуруза у одређеној мјери неколицина пољопривредника ће надомјестити силажом.

  • Немам друго рјешење, јер чињеница је да ми се не исплати да берем кукуруз, па ћу сав исјећи у силажу. Ни то није баш сјајно рјешење јер када нема зрна, слаба је нутритивна вриједност, али боље ишта него ништа – објаснили су Пијетловићи из Црнче који имају више од двадесет крава.

Related posts

Холанђани у Дервенти започињу
ново животно поглавље

Derventski List

Волонтери да подрже акцију
„Ми чинимо добра дјела”

Derventski List

Сутра пројекције филмова „Божији човјек“ и „Породица Адамс 2“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još