Друштво

Сјетва скупља него лани

Погодне временске прилике протеклих дана пољопривредни произвођачи искористили су за припрему ораница за прољећну сјетву, али бразде би могле да скрате више цијене садног и репроматеријала.

У пољопривредним апотекама у Дервенти влада несташица сјеменског јечма, који се тренутно може набавити само у Србији, а цијене ђубрива су више за десетак одсто него лани, док би и сјеменски кукуруз такође могао да поскупи.

У пољопривредној апотеци „Голић“ кажу да је повећана потражња сјемeнских житарица.

– Нисмо очекивали оволику потражњу, па нисмо били набавили довољне количине сјеменског кукуруза. Ипак, цијена је виша за марку до двије по врећи, док је ђубриво скупље за око десет одсто – казали су.

Слична ситуација је и у пољопривредној апотеци „Агроголд“, који такође биљеже велику потражњу, али истичу и да су увозници најавили да постоји могућност да количине сјеменског кукуруза неће моћи да задовоље потражњу.

– Јечма немамо, али нас више брине најава увозника да неће моћи да задовољи потребе за сјеменским кукурузом, који је пак задржао цијену од протекле године – казали су у „Агроголду“ констатујући да су цијене ђубрива „скочиле“ у свим пословницама, Осињи и Календеровцима, а споменули су да нису успјели да превиде мању потражњу сјеменског кромпира.

Несташицу јечма код „Тепића“ покушали су да надомјесте тритикалеом и зоби.

– У овом послу ми највише кубуримо са роковима. Јер, све што се не прода за јесењу сјетву, рок истекне и то сјеме не може да се користи за прољећну сјетву. Тако да управо због тога варира снабдјевеност – казао је власник апотеке Војин Тепић констатујући да код њих тренутно највише влада потражња за садницама воћа.

Такође, прецизирао је и да се цијена сјеменског кромпира креће од марку до 1,20 по килограму, што је јефтиније  него прошле године.

Инжењер ратарства Дражен Милаковић објаснио је да временске прилике итекако погодују прољећној сјетви и да пољопривредници ових дана ужурбано приводе крају прољећну сјетву, јер је на концу ове седмице најављено погоршање.

– Прогнозе, када је ријеч о приносима за ову годину, нису баш повољне, јер је кишна јесен уз изостанак зимског орања веома погодна за размножавање биљних болести. Ако не буде мраза и ако земља не смрзне свакако можемо да очекујемо већи напад штеточина – додао је Милаковић.

Пољопривредник из Рапћана Јово Тутњевић, који обрађује своје парцеле, али се бави и услужним орањем и фрезањем, ових дана има пуне руке посла, јер је идеално вријеме да се оранице припреме за сјетву.

– Своје земљиште сам успио да припремим још јесенас, јер сам претекао кишне дане. Сада се највише користи прилика да се „пусти“ понека бразда и да се посију зоб и тритикале, али и да се узору њиве и за кукуруз – казао је Тутњевић додавши да цијену орања диктира цијена горива, а да посљедњих година она варира од 25 до 30 марака по дунуму.

Док је Славиша Станић, такође пољопривредник, истакао да уз подстицај за плави дизел и тренутну цијену сјеменског материјала, може некако да се уклопи.

– Уколико се прогнозе о поскупљењу сјеменског кукуруза покажу тачним, бразда ће бити много скупља него лани, што ће највише угрозити мале произвођаче – додао је Станић.

Воћарство

Како је крај фебруара и почетак марта идеалан за садњу, орезивање, али и заштиту воћки, тренутно влада велика потражња за плавим и црвеним уљем. Код „Голића“ тренутно влада несташица и заштите од племењаче и пестицида, док су остале пољопривредне апотеке снабдјевене, а и задржане су прошлогодишње цијене.

Цијена садница воћа су на нивоу прошлогодишњих и крећу се око четири марке по комаду, док су калеми нешто скупљи, па цијена калемљеног ораха достиже и 16 марака.

Цијене ђубрива:

УРЕА Кутина 0,84 КМ/кг

НПК 3Х15 Кутина 0,84 КМ/кг

НПК 3Х15 Зорка 0,82 КМ/кг

YARA UNIVERSAL 0,84 КМ/kg

КАН Кутина 0,54 КМ/кг

КАН Лукавац 0,52 КМ/кг

AN FERTI MIX 0,66 КМ/кг

Related posts

Не палити ватру на отвореном без најаве и надзора

admin

ТАЛЕНТОМ ДОСТОЈНО ПРЕДСТАВЉАЈУ СВОЈ ГРАД

admin

Подршка мајкама са троје и више дјеце хвале вриједан гест

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još