ИЗДВОЈЕНОНовости

Сјећање на страдале не смије да изблиједи

Спомен – обиљежје у Новим Лужанима подигнуто у знак сјећања на невино страдале српске жртве у Другом свјетском рату, погинуле припаднике ослободилачке војске у том рату те погинуле борце Војске Републике Српске у Одбрамбено – отаџбинском рату је данас освештан, а први пут је и служен помен за четворицу погинулих мјештана у посљедњем рату, положени су вијенцу и упаљене свијеће.

Брат погинулог борца, Предрага Бардака, Ђорђе казао је да одавањем почасти његовом брату и погинулим саборцима, први пут од њихове погибије, послије 29 година велики дуг намирен.
– Мој брат и још тројица наших комшија погинули су борећи се за слободу, а као да толика страдања нису довољна, непрестано и дан данас многи покушаваја да сатанизују нашу државу која је крвљу створена и одбрањена – казао је Бардак.
Освештању споменика и парастосу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић је истакао да је сваки споменик веома значајан и да је тужно што је прошло толико година до постављања и обнављања спомен – обиљежја у Новим Лужанима.
– Иако је у душама породица његована успомена на страдале и погинуле, значајно је то што ће будуће генерацине и покољења знати шта се десило са њиховим прецима јер су Нови Лужани настрадалније село на подручју Дервенте – казао је Симић напоменувши да је из овог села у усташке логоре одведено више од 60 душа и да је добар потез то што су имена свих страдалих мјештана овог села уклесана на један споменик.
А да у оваквим приликама увијек на првом мјесту морају да буду они који су заслужни за слободу и за прилику да се окупљамо казао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић
– Желио бих да затражим опроштај од породица ова четири погинула борца због тога што је ово први парастос који је служен за њих. Нови Лужани су за своју отаџбину дали 70 душа и овде се још 1941. године догодила трагедија великих размјера када су усташе убиле 64 мјештана само због тога што су били Срби, православци. Тај број је 1947. године повећан за још двије цивилне жртве усташких банди, а онда је дошла и та несрећна, 1992. година и иако су поучени ранијим искуством мјештани се боље организовали и цивили су се спасили, али су четворица бораца положили животе борећи се за слободу својих Нових Лужана и своје Дервенте, а стварајући Републику Српску – нагласио је Вујичић напоменувши да ће се идућих година на дан, када то мјештани овог села одлуче, окупљати и поклонити сјенама страдалих.
Предсједник Мјесне борачке организације Нових Лужана Дражен Плавшић је казао да, статистички гледано, ово село је најстадалнија Мјесна заједница Дервенте која жртве Другог свјетског рата.
Вијенац на спомен – обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, делегације Мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Нови Лужани, градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градске борачке организације и Организацијепородица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила те политичких партија СДС и СНСД.

Related posts

Новорођене бебе
богатство Дервенте

Derventski List

Потрошачи у Великој данас без струје

admin

Готово 150 година пружају руку помоћи

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još