Друштво

Такмичење у пружању прве помоћи окупило 110 ученика

Екипе подмлатка и омладине дервентског Црвеног крста, њих 12, одмјеравају данас знање и способности у пружању прве помоћи, а 110 ученика на овај начин добило је прилику да укаже на значај ове организације, али и хуманости приликом помоћи унесрећеним.

Такмичење је по 25. пут организовала Градска организација Црвеног крста, а домаћин је Основна школа „19. април“.

У категорији подмлатка своје знање на три полигона демонстрирају по двије групе ученика из основних школа „Никола Тесла“, „19. април“ и „Ђорђо Панзаловић“ Осиња, као и једна екипа из основне школе „Тодор Докић“ из Календероваца.

Међу омладином такмичи се пет екипа и то двије из Стручне и техничке школе и три екипе ученика из Средњошколског центра „Михајло Пупин“.

Секретар градске организације Црвеног крста Радислав Кујунџић истакао је велики значај овог такмичење, те да је након паузе која је услиједила због корона вируса, одзив на такмичење изузетно добар.

– Послије двогодишње паузе усљед пандемије корона вируса дјеца су се поново одазвала да покажу основне вјештине из прве помоћи у случају било саобраћајне или било некакве друге несреће – казао је Кујунџић.

Главни судија такмичења др Нада Обрадовић рекла је да је значај овог такмичења вишеструк.

– Одавно нисмо имали 12 екипа, из основних и средњих школа, а видљиво је да су ученици расположени и мотивисани да се баве првом помоћи што је веома значајно, јер је то нешто што ће им током цијелог живота требати – рекла је др Обрадовић.

Директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић изразила је задовољство због великог броја окупљених ученика и њихове тежње за хуманошћу.

– Задовољство ми је што су се данас екипе окупиле у оволиком броју, што је заиста значајно и показује да ови ученици желе да развијају ту линију хуманости, да знају и могу помоћи некоме, а можда некада и спасити живот – рекла је Миљићева.

Првопласиране екипе из обије категорије, подмлатка и омладине, средином идућег мјесеца такмичиће се на регионалној смотри у пружању прве помоћи која ће бити одржана у Добоју.

Related posts

План вакцинације за идућу седмицу

admin

СОЧНЕ ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ ПРИСПЈЕЛЕ У КОСТРЕШУ

admin

Екскурзије и матурске забаве
печати на школовање

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još