Друштво

Талентима и упорношћу ниже успјехе о којима други сањају

Деветнаестогодишња Дервенћанка Николина Чолић све је само не обична дјевојка. О њеним успјесима свједоче бројне медаље, пехари, дипломе и награде, а талентом и упорношћу постиже резултате о којима други сањају.

Образовање, спорт, музика и бројне друге активности само су дио низа у којем ова вриједна дјевојка бриљира.  Већ током основне школе, похађала је и двије музичке школе и то гитару и клавир. Тако је и данас, јер поред гимназије у Дервенти, похађа и средњу музичку школу „Константин Бабић“ у Прњавору, а из свих предмета које је кроз школовање имала, заслужила је све петице.

– Била сам „вуковац у“ основној школи, а музичку школу сам уписала када сам била трећи разред. Љубав ми је тада била гитара, па сам уписала тај смјер, а с обзиром да ми је најбоља другарица свирала клавир, уз подршку наставника уписала сам и тај смјер – испричала је Чолићева додавши да је, захваљујући таленту да брзо памти, лако балансирала редовну настава и ваннаставне активности.

Када је требало да упише средњу школу, знала је да би вољела бити професор гитаре, али с обзиром да је најближа средња музичка школа у Прњавору, одлучила је да упише гимназију у Дервенти. Међутим, љубав према свирању није се дала скрајнути, па је одлучила да упише и средњу музичку школу. Данас гимназију похађа у првој, а музичку школу у другој смјени, неријетко послије наставе у Дервенти одмах путује у Прњавор. Такви школски дани за Чолићеву почињу у шест часова, а завршавају око 19.30.

– Дозволу да паралелно похађам двије школе, дало ми је Министарство просвјете и културе – каже ова матуранткиња која је уз двије средње школе веома активна и у спорту и фолклору.

Управо је фолклор њена прва и највећа љубав, па члан СКУД „Дервента“ већ 14 година.

– Фолклор је нешто што веома волим и члан сам СКУД „Дервента“ од пете година. Волим нашу традицију, наш народ, нашу ношњу и све оно што има везе са етно знаменитостима – каже Чолићева.

Као чланица Тениског клуба „Новак“, освојила је бројне турнире, а и данас током љетње сезоне тренира тај спорт. У међувремену, ова млада Дервенћанка постала је власница црног појаса у теквондоу.

– Током зиме нисам имала гдје да тренирам тенис, па сам уз фолклор, кренула и на фитнес. То ми је баш прија, јер послије садржајног дана могу да се опустим – додала је она.

Иако њен дан траје дуже него већини њених вршњака, Чолићевој не недостаје ведрине и енергије.

– Све обавезе које имам нису ми напорне, јер сам их сама бирала уз подршку родитеља. Држим се тога да радим оно што ми је задовољство – каже Чолићева додајући да налази вријеме и за планинарење јер је члан Планинарско алпинистичког клуба „Скитнице“ из Прњавора.

Чолићева се активно припрема и за пријемни испит на грађевинском факултету.

– Тренутно у двије средње школе имам 26 предмета и из свих петице и не видим проблем да упишем и два факултета. Свиђа ми се грађевински инжињеринг и од дједа, за којег сам била јако везана, а који је преминуо, слушала сам о пројектовању, грађевини и свему што се дешава у том процесу и било ми је занимљиво, а то би била и успомена на њега. Ако дође до тога да упишем други факултет, то ће бити академија умјетности, навјероватније етномузикологија – каже Чолићева.

Неодлазак у Русију

Прошле године са другарицама из разреда у музичкој школи Николина Чолић снимила је колаж пјесама које су послале на онлајн такмичења у Швајцарску, Француску, Бјелорусију, Русију, Индију и Бразил и освојиле су осам првих награда у свим тим земљама, а у некима је било и више од једног такмичења.

– На сваком такмичењу добиле смо и специјалну награду, а од Русије и номинацију и плаћену котизацију за њихово такмичење у Москви, на које је требало да идемо прошле године. Нажалост, због ситуације са короном нисмо могли да одемо. Ове године смо такође освојиле прву награду и добили позив да идемо, али због ратних дешавања поново нисмо могли да одемо – казала је Чолићева.

Related posts

„СОМИЈАДА“ ЗА ВИКЕНД

admin

Бесплатна вожња ауто – путевима
у Српској 9. јануара

Derventski List

Светосавска академија
данас у Центру за културу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još