Друштво

Титова биста подсјетник на нека друга времена

Тито је једна прича за себе, једно посебно доба и вријеме када су се цијениле неке друге вриједности и када је пажња била усмјерена на јединство и заједништво.

Ријечи су то Рајка Богдановића, који је прошле године у своје двориште у Црнчи поставио бисту Јосипа Броза Тита јер је, како тврди, одан Титовим идеалима. Идеју да на овај начин ода почаст некадашњем предсједнику СФРЈ, признаје, добио је случајно.

– Одувијек сам величао Тита и хвалио вријеме када је пажња била усмјерена на праве ствари, када се ишло по мјесец дана у радне акције, када се радило за свеопште добро – прича Богдановић додајући да је биста у његово двориште стигла непланирано.

– Због неких других ствари сам био на плацу гдје се продају бетонски производи и када сам видио Титову бисту, рекао сам супрузи да и она иде са нама кући – каже овај Црнчанин.

С обзиром да бисти недостаје петокрака, Богдановић додаје да је већ договорио да се постави иста у што скорије вријеме.

Иако пензију зарађује у Њемачкој, гдје је отишао прије скоро пет деценија, тачније онда када је Тито „дозволио“ да ко хоће, може да иде у иностранство, покушао је неколико пута да се врати у завичај и да покрене сопствени посао, али каже, никако није могао да се уклопи.

– Највећи проблем данашњице је бирократија и што омладина само тражи нешто, вазда им нешто недостаје. Сви чекају да им нешто падне са неба, а ако не падне, одмах нека револуција, одмах не ваља држава. Ја се нисам могао уклопити и нисам могао на то да се навикнем – објашњава Богдановић зашто се није никада вратио, те додаје да би се данас другачије живјело да су се Титови идеали поштовали и послије његове смрти.

Он је још казао да нема ништа чудно у томе што жали за временом када се за ваљан рад у фирми послије неколико година стажа добијао стан и када су фирме плаћале годишњи одмор за цијелу породицу и када је држава била заштићена од спољних, штетних фактора.

Понуда

Отац Рајка Богдановића био је официр у Титовој армији и на основу службе својевремено је стекао право на стан у граду или на плац.

– Отац је ту понуду, ипак одбио – рекао је он.

Related posts

„ШАКАЛИЈАДА“ ОКУПИЛА 300 ЛОВАЦА, ПАЛА ДВА УЛОВА (ФОТО)

admin

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

admin

Анастасија Столић ученик генерације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još