Друштво

Трагедије и тежак рад обиљежили живот

Станојка Демировић из Детлака, чијих су 95 година обиљежили трагедије и тежак рад, данас ужива окружена дјецом, унуцима, праунуцима, али и чукунунучетом, за које не штеди савјете и жеље да путем корачају часно и високо уздигнуте главе.

Бака Станојка рођена је 16. фебруара 1927. године у сусједним Штрпцима и прије два дана прославила 95 рођендан, а читав живот била је домаћица дом и дјецу подижући радом за дневницу.

– Родила сам седморо дјеце, а троје сам сахранила. То је моја највећа туга. Прво дијете сам сахранила када је имало три године, сина сам изгубила у посљедњем рату, а кћерка ми је умрла прије три године – са сузним очима прича ова времешна Дервенћанка којој ни данас не недостаје снаге да брине о својим потомцима.

Бака се сјећа да је младост провела у надницама, а све како би имала чиме дјецу да прехрани, те каже да се и сада мора радити, али да је некада то било много теже и да се све радило „голим рукама“.

– Купило се сијено ручно, пластило се, такође, ручно, а онда се из њиве на „подворима“ преносило до мјеста, гдје се, опет ручно дјело сијено. Кукуруз, цијеле њиве, све се ручно копало, а ралом и воловима орало. Исто тако се жито и брало, а ручно се жњела и дјела кукурузовина. Пшеница, зоб, раж и јечам су се жњели српом, па се послије залагали у дреш – објашњава бака додајући да би у данас мало ко могао издржати темпо рада који је био свакодневица њене генерације.

– Чини ми се да су тада људи имали много више снаге и елана за живот на селу. Можда је разлог што већина нас није ни знала за боље – истиче она констатацију да је посао за дневницу почињао у седам часова, а до тада код куће су се морале намирити животиње и спремити јело за дјецу.

– Комад погаче, комад сира, шоља кафе или млијека и ријетко парче сланине. То се јело док се радило – прича ова бака.

Присјећајући се старих времена, а њене младости, објашњава и како се живјело без радија и телевизије, те да су се временски оријентисали у односу на положај Сунца,.

– Иако је садашњој омладини све доступно, и имају могућности за све и свашта, некако имам утисак да смо били и задовољнији и срећнији – испричала је бака Станојка.

Чукунунуче

Бака Станојка Демировић каже да је богатом чине њена дјеца, четворо унучади, петоро праунучади и једно чукунунуче.

– Они су моја највећа радост – казала је времешна бака која је удовица већ 15 година.

Related posts

Од данас потписивање петиције „Бранимо истину, не дамо Српску“

admin

Чланови Управног одбора
„Укрине“ поднијели оставке

Derventski List

Божићни домјенак и
сајам у сриједу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još