Друштво

Трећина конзумираног дувана није опорезовано

Реализација пројекта „Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свијести“, који се фокусира на илегалну трговину дуваном, алкохолом и дрогама, била је повод за одржавање конференције за медије у хотелу „Босна“ у Бањалуци, током које су изнесени резултати неколико истраживања проведених на нашим просторима, а који се великим дијелом тичу конзумације дуванских производа.

– Истраживања су показала да се на нашим просторима у највећој мјери још увијек користе класичне цигарете, а више од 90 одсто корисника, никада није пробало уређаје за загријавање дувана, као што су IQOS и GLO, које користи око 3,5 одсто пушача. Такође, судећи према прикупљеним подацима, око 15 одсто пушача цигарете купује на улици или пијаци, а свака четврта кутија коју пушачи користе нема акцизну маркицу, без обзира на мјесто куповине – објаснио је проф. др Милош Бешић представљајући истраживачки дио пројекта.

Он је такође додао да један удио пушача користи резани дуван.

– Резани дуван користи нешто мање од 12 одсто пушача, а кључни разлог за то је нижа цијена у односу на класичне цигарете, а већи дио користи домаћи дуван који није брендиран. Такође, процјењује се да око 30 одсто дуванских производа који се користе у региону није опорезовано што представља вишеструки проблем, како за штету по буџет држава, тако и за произвођаче цигарета – објаснио је Бешић додавши да је један од главних аспеката ове проблематике сумњив квалитет дувана и цигарета који могу изазвати додатан негативан ефекат по здравље пушача.

Пројекат „Борба против илегалне трговине кроз истраживање, образовање и подизање свијести“ финансира глобална иницијатива „PMI IMPACT“ коју је покренуо „Philip Morris International Inc”, а реализује га Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда.

 

 

Related posts

Бројни малишани на тргу
дочекали дјечију нову годину

Derventski List

Идућих дана хладније

Derventski List

Родитељу – његоватељу мјесечно 540 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još