Друштво

Трнину, смокву и маслачак претвара у сласне делиције

Мед од маслачка, сок од трнине и пекмез од смокве само су дио сласне и мирисне понуде коју Нада Вучковић припрема према старим и испробаним рецептима, а који се врло често нађу и на трпезама многих домаћинстава у граду на Укрини.

Припрема домаћих сокова, чајева и пекмеза изискује доста времена и стрпљења, каже Вучковићева, али су с друге стране укус, мирис и квалитет производа насталих искључиво од природних састојака, јединствени.

Вучковићева каже да је припрема природних сокова, чајева и џемова хоби којем се посветила прије више од деценију, а традиционалне рецепте усвојила је од мајке.

– Интензивније сам се посветила производњи сокова и пекмеза од природних састојака прије десетак година, а од малих ногу сам помагала мајци у тим пословима, те могу рећи да ми је она и усадила љубав према овом хобију. Према њеним рецептима и припремам све производе – рекла је Вучковићева додавши да је најприје сокове и пекмезе правила од шипка.

– Шипак ми је био најдоступнији од свих биљака, а касније сам увела трнину, шљиву, дуњу и остале биљке које успијевају на нашим просторима, а доста сам их користила и за чај. Љубав према цијелом том процесу израде нагнала ме и да експериментишем, те сам се опробала и у припреми меда од маслачка и пекмеза од смокве, за шта нисам имала рецепт, него сам сама осмислила начин припреме – објаснила је Вучковићева.

Додаје да је најзахтјевнији дио припреме домаћих сластица прикупљање плодова воћа и биља, а у томе јој помажу кћерка и унук.

– Плодове прикупљам у селу, али и у граду, а често ми друштво праве кћерка и унук. Трнине и шипак прикупљам у граду, у близини шума, а по шљиве идем у Бијело Брдо на плантажу, гдје током сезоне берем воће. С временом, све више само почела да уживам у убирању плодова. Често заједно са кћерком и унуком кувам пекмез или правим сок, а с обзиром да то радим у нашем дому традиција коју носи овај хоби нас и окупља – објаснила је она додавши да иако је прикупљање трнине најмукотрпније, сок од те биљке је најтраженији.

– Сок од трнине правим по поруџбини и он је најтраженији. Како би ови производи били не само укусни, већ и пријемчивији оку, мој унук је дошао на идеју да израдимо украсне крпице за тегле – истакла је Вучковићева.

Рукотворине

Поред производа од воћа и биљака, Нада Вучковић је и активна чланица Удружења жена „Дервента“, у којем је почела да усавршава технике плетења.

– Што се тиче плетења, ја сам то и раније радила, а под окриљем удружења почела сам да усавршавам технике и израђујем друге рукотворине. Шалове и капице сам и раније плела од посебне вуне, која је много тања од оне која се иначе користи за плетење, а коју ми је доносила пријатељица из Београда,. Другим радионицама, као што су декупаж и везење овладала сам по учлањењу, а усавршила сам и додатне технике, као што је израда украсних корпица – казала је она.

Related posts

ЂАЦИ РАЗГЛЕДАЛИ НЕБЕСКА ТИЈЕЛА И САЗВИЈЕЖЂА

admin

ОШ „Никола Тесла“ приредила
пријем за 99 првачића

Derventski List

„ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“ ОД 22. ДО 27. ЈУЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još