Друштво

Уз благослов винограда
до берићетне године

Освештањем винове лозе и симболичним орезивањем првог чокота у овој години, винарија „Ђуричић“ у Великој Сочаници обиљежила је празник Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, а улазак у нову сезону за власнике ове винарије означава и почетак реалазације бројних планова.

Благослову винове лозе у винограду домаћина Александра Ђуричића присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са својим сарадницима, придружујући се надама у благородну виноградарску сезону.

– На Светог Трифуна, према вјеровањима, завршава опасност од јачих мразева и може почети резидба винове лозе, али и остали радови у винограду. То значи да за нас виноградаре почиње нова сезона. Ове године смо одлучили да региструјемо винарију – испричао је Ђуричић који на породичном имању узгаја четири сорте винове лозе од којих настају по двије врсте црвеног и бијелог вина.

На око два хектара винограда засађено је око 8.000 чокота, од којих прве саднице датирају из 2007. године.

– Виноградарством се бавимо брат и ја. Сваке двије године смо садили по мало, тражећи квалитетне сорте које добро успијевају на нашем поднебљу, јер су за виноградарство од кључног значаја квалитет земљишта, клима, односно спољашњи услови – казао је Ђуричић који тржиште за своје вино за сада види на подручју града, али и постепено и шире.

План је, за сада, да винарију приближи потенцијалним домаћим љубитељима вина.

Градоначелник је Ђуричићима пожелио да наставе да проширују виноград и постану препознатљиви у свијету винарства.

– Немамо ми много виноградара, осим ове, ту је и винарија „Кузмановић“ у Мишинцима. Жељели смо да посјетимо ове вриједне домаћине и на тај начин им дамо вјетар у леђа у послу којим се баве. Ово поднебље је богомдано за бављење виноградарством, али нас историја није частила у том смислу. Ако је ово мали допринос, онда ми је драго – казао је Симић.

У посјети винарији били су, између осталих, и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелници одјељења за  привреду и друштвене дјелатности и стамбено – комунлане послове Славен Пашалић и Срђан Новић.

Вјеровања

На празник Светог Трифуна виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити. Ако на овај празник пада киша, верује се да ће година бити родна за шљиву.

Такође, у народу влада вјеровање да се на Трифундан, који се прославља уочи празника Сретења Господњег, сусрећу зима и прољеће, наступа љепше и топлије вријеме, те се буди  природа и најузвишеније осјећање код људи, љубав.

Related posts

Петница пружила
драгоцјено искуство

Derventski List

Учитељица Наташа Плавшић добитник Светосавске награде

admin

ЗИДИЋИ ОКО ХРАМА ПОСТАЈУ НОВО МЈЕСТО ЗА ПРЕДАХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još