ИЗДВОЈЕНОНовости

Уз молитву и налагање бадњака вјерници дочекују Божић

Вечерњом молитвом, освештењем и налагањем бадњака испред Саборног Храма Успења Пресвете Богородице велики број православних вјерника прославио је Бадње вече, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Божић.

Као и ранијих година, први бадњак наложио је градоначелник Дервенте Милорад Смиић честитајући суграђанима Бадње вече и Божић.

– Ово вече, молитва, освештење и налагање бадњака традиција су којој из године у годину увијек присуствујем, радостан међу својим суграђанима. То је традиција коју требамо очувати. Свим својим суграђанима православне вјероисповијести који вечерас дочекују и радују се Христовом рођењу и обиљежавају овај празник у кругу својих породица, желим све најбоље, све оно што би и себи сами пожељели. У тој поруци треба казати и да морамо да будемо још ближи, јер имамо двије пандемије, и то пандемију корона вируса и негирање Републике Српске. Мислим да је сада прилика да очувамо оно за шта смо дали толики број живота широм Српске, па и у Дервенти – казао је Симић.

Протојереј ставрофор и намјесник дервентски Радојица Ћетковић пожелио је вјерницима срећан празник, уз традиционални поздрав – Мир Божији, Христос се роди.

– Основна порука празника јесте она анђеоска, слава Богу на висини, на земљи мир и међу људима добра воља. Да имамо више добре воље, јер највећи терет једни другима јесмо ми, управо људи. Бар ми, који живимо у овом граду, да се одобровољимо између себе, као православни, а онда и са свим другим људима који припадају другим вјерама, јер како је у цркви и речено, Бог благосиља сваког човјека који долази на овај свијет. Према томе, будимо хришћани, будимо добри људи. Требло би барем мало да се потрудимо да испунимо божанску љубав и поруку, јер је Бог свог јединог сина дао ради нас и тиме показао своју доброту и поруку коју је послао управо на дан рођења Исуса Христа – рекао је Ћетковић.

У Саборном храму, на Божић у пет часова, биће служена јутарња молитва, а потом обављен опход око храма и преломљена чесница у којој се налази златни дукат.

Related posts

ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА

admin

Дервента живи свечарске дане

admin

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ДАНАС О СТАТУСУ ГРАДА ДЕРВЕНТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još