ИЗДВОЈЕНОНовости

УКИНУТО ОГРАНИЧЕЊЕ КРЕТАЊА ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се лицима старијим од 65 година укида ограничење кретања у Републици Српској.

Влада РС је јуче донијела и упутство и наредбе о измјени школског календара у школској 2019/2020 години, које дефинише крај школске године.

– Настава на даљину у основним школама трајаће до 12. јуна, а за девете разреде до 29. маја – рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

У средњим школама настава у другом полугодишту ће за ученике четвртих разреда гимназије и вјерских школа трајати до 20. маја, а за ученике осталих разред до 17. јуна.

За ученике трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних и техничких школама настава завршава 20. маја, док за остаје разреде ових школа она траје до 17. јуна.

За ученике четвртог разреда умјетничких школа настава завршава 27. маја, а за ученике осталих разреда до 10. јуна.

Влада је забранила одржавање матурских вечери за ученике основних и средњих школа.

Тривићева је појаснила да је ова одлука донесена због појаве болести изазване вирусом корона и због опасности за здравље ученика.

Кад је ријеч о студентима, Влада је дефинисала акте, према којима су високошколске установе дужне да организују пет испитних рокова од јуна до октобра.  У индексима студената, који су уписали љетни семестар, биће евидентирана „одслушана настава“, онлајн путем, а за полагање испита на располагању ће имати осам термина. Право на полагање испита имају и апсолвенти.

– Ако наставник није у могућности, испит ће полагати писаним путем. Приликом одбране завршних радова, потребно је обезбиједити присуство већине чланова. Ако су онемогућени, могу онлајн – рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић.

Влада је донијела и одлуку о упису студената у академској 2020/2021. години. На прву годину првог циклуса на јавним високошколским установама биће уписано 4.016 студената, а на други циклус студија, њих 1137. Пријемни испити биће одржани 1. и 2. јула.

Када је ријеч о студентима који се школују у иностранству, Влада Српске једина је Влада у региону која је на себе преузела финансирање њиховог тестирања на вирус корона. Министарство је до сада путем веб упитника запримило више од 2.000 захтјева за тестирање. Исто право имају и средњошколци који се школују у иностранству. Уколико им је потребно тестирање на вирус корона, требало би да своје податке пошаљу ресорном министарству путем апликације која је постављена на страници министарства.

Related posts

Школе кују планове за излете и екскурзије

admin

Пронашли смо пут да наставимо развој Дервенте

admin

Грађани не смију да трпе штету због политике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još