Спорт

Укоричени живот и подвизи
дервентског рукомета

“Дервентски рукомет“ књига аутора Богдана Поповић, вишегодишњег спортског радника, која на 670 страница детаљно прати живот и подвиге овог спорта у граду на Укрини, представљена је вечерас у препуној сали Центра за културу.

Аутор појашњава да се послије прве књиге која је објављена прије шест година и која је била посвећена рукомету у послијератном времену, појавила се потреба да млађа популација играча, навијача и љубитеља обиг спорта, упозна и ону историју од оснивања до данашњег дана.

– Мој главни мото док сам припремао књиге је био сачувати рукомет од заборава. И ја који сам 26 година у Рукометном клубу нисам знао многе ствари док нисам дошао до података, листајући стара издања Дервентског листа, Ослобођења, Гласа комуне и других. Ово што је обједињено је 67 година клуба, мада се рукомет играо и прије него што је Рукометни клуб основан – рекао је Поповић, који се захвалио свима који су допринијели издавању његове књиге и коју су били дио вечерашње промоције.
Бивши играч и тренер Рукометног клуба Зоран Докић присјећа се да је своје прве спортске кораке направио у овим клубу клубу давне 1972. године.
-Рукометни клуб „Дервента“ има велику традицију, мислим да имамо двије или три олимпијске медаље. Овако мали град може само да се поноси тиме, јер нема много успјешних људи као што су они које смо ми дали. Ни један мали град није дао толико врхунских голмана као Дервента. Ово што је урадио Богдан заслужује велики респект, јер нема много клубова, немамо осјећај да остављамо ту документацију иза себе – казао је Докић.
Предсједник Рукометног клуба „Дервента“ Радован Пазуревић истиче да је велик број људи кроз рукомет дао обиљежје Дервенти и да је веома значајно што је аутор објединио историјат клуба.
– Један број спортиста је направио каријере у спорту у којима су остали и дан данас, живе од рукомета. Имамо данас играча из нашег клуба у Шпанији, Француској, у великим европским клубовима. Један број наших тренера је тренирао свјетске екипе, а у Дервенти су били тренери свјетског гласа. Град је живио за спорт. Богдан је то на једна квалитетан начин објаснио – рекао је Пазуревић.
Рецензент књиге Дамир Кљајић каже да је рукопис „Дервентски рукомет“ значајно и вриједно писано дјело, које говори о настанку и развоју овог екипног спорта у граду на Укрини у периоду од средине 20 вијека до 2022. године.
Промоцији су присуствовали, осим некадашњих и садашњих играча Рукометног клуба и управе клуба, и чланови Женског рукометног клуба и Одбојкашког клуба, представници Рукометног клуба из Грачанице, представници Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Дервента, бројни спортисти, гости из сусједних општина и многи други.

Издавач књиге је Српски књижевни клуб „Вихор“, који је уз Центар за културу и Рукометни клуб организовао промоцију.

Related posts

УБЈЕДЉИВ ПОРАЗ У ВИСОКОМ

admin

Митровић шампион у пикаду

admin

„Текстилац“ угошћује 700 младих фудбалера

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još