Новости

Укрина у кориту, службе
прате стање на терену (ФОТО)

Иако је водостај Укрине у благом порасту, ријека је у кориту и за сада нема опасности од изливања. Надлежне службе прате водостај, а опрема и људство су у приправности.

Потврђено је то Дервентском листу у Цивилној заштити града, а у ситуацију на терену увјерила се и екипа листа која је обишла кричне тачке у насељима ближим граду.

– За сада не можемо говорити да нам пријети било каква опасност од изливања Укрине. Киша још увијек пада, али за сада нико из мјесних заједница није нам пријавио веће одступање водостаја нити било какве друге проблеме – рекао је самостални стручни сарадник за планирање и организацију цивилне заштите Драгољуб Кукић, који је и члан Градског штаба за ванредне ситуације.

Нагласио је да прате ситуацију и да ће Штаб за ванредне ситуације процјењивати стање према потреби.

У складу са упозорењима Републичке управе цивилне заштите и процјенама да би обилније падавине могле да изазову изливање бујичних вода, појаву клизишта и значајан пораст водостаја великих ријека, Градски штаб за ванредне ситуације Дервенте почетком седмице усагласио је превентивне мјере.

– Одјељење за стамбено – комуналне послове, односно служба цивилне заштите, обезбиједиће и припремити довољне количине врећа и пијесак за њихово пуњење. Биће припремљена и опрема за случај поплаве, и то чамци, пенте, чизме, прслуци за спасавање и друго. Служба цивилне заштите ће у дане повећаних падавина обезбиједити појачано дежурство и обилазак критичних тачака гдје пријети евентуална поплава – закључци ау штаба, уз напомену да ће су основне и средње школе обавезне да обезбиједе дежурство у школама које ће пратити ситуацију како би у случају обилнијих падавина и олујног невремена могли поступити у складу са својим плановима за ванредне ситуације.

Водостаји ријека у РС

Из Републичке управе цивилне заштите саопштено је да се на територији Републике Српске, према најновијим резултатима доступних прогностичких модела за регионални савски слив, очекује наставак високог водостаја на свим главним водотоковима – Саве, Уне, Сане и Врбаса. Ријека Босна је у порасту, посебно у горњим и средњим дијеловима тока. На територији ФБиХ ријека Криваја и средњи ток Босне достигли су нивое ванредних мјера.

Очекује се да ће врх поплавног таласа код Добоја и низводно од Добоја почети да се повлачи сутра ујутро. Према тренутном излазу из прогностичких модела, водостај ријеке Босне на овој дионици данас би у вечерњим часовима могао достићи врхунац воденог таласа.

Из Републичке управе цивилне заштите поручују да ће наставити да прате резултате прогностичких модела и обавјештавају јавност о евентуалним промјенама стања на терену.

Редовна одбрана од поплава проглашена је данас за поплавно подручје Семберије, за сектор један, саопштено је из Цивилне заштите Републике Српске.

Related posts

ВОДА СТИЖЕ ДО 700 ДОМАЋИНСТАВА ОСИЊСКОГ КРАЈА

admin

Срећан ти рођендан Републико!

admin

Мјере продужене до 27. септембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još