ИЗДВОЈЕНОКултура

УМЈЕТНИЧКИ ШТИХ ДЕРВЕНТЕ ОДЗВАЊАО БАНСКИМ ДВОРОМ

У Банском двору у Бањалуци вечерас је одржано поетско – музичко вече посвећено Дервенти, на којем су умјетници из града на Укрини своје стваралаштво представили у једној од најзначајнијих институцији културе у РС.
Вечери културе присуствовали су бројни љубитељи писане ријечи из Дервенте и других средина, међу којима и начелник општине Милорад Симиц који је и покровитељ манифестације.

– Задовољан сам да један мој и наш Мајо Даниловић, који живи у Београду, али је остао у души Дервенћанин, ово замислио и да смо врло лако договорили ову манифестацију. Ми Дервенћани и сви други поштоваоци лијепе ријечи, вечерас представљамо љепоту Дервенте. Ми смо препознатљиви по привреди и другим показатељима, али то је храна за тијело. Треба и душу хранити и ја у доброј мјери подржавам наш књижевни клуб „Вихор“ и манифестације које окупљају пјеснике из региона – рекао је Симић изражавајући захвалност што су Дервенћани имали прилику одржати књижевно вече у Банском двору.
У програму су учествовали пјесници Савко Пећић Песа, Славко Покрајац, Вера Ратковац, Јасмина Радановић, Евита Бојковац, Срето Стојаковић Лужански и Недељка Ђукић Боројевић, а за музички дио побринули су се Етно група СКУД „Дервента“, младе виолинисткиња Маја Орландо, гитаристкиње Хелена Жунић и Исидора Чечавац, а други дио вечери посвећен је члану Свјетске академије за поезију Маји Даниловићу и једној од његових збирки пјесама „Кад одрастем бићу пјесма“.

Он је додао да је ово била јединствена прилика да Дервенћани пробраној бањалучкој публици представе дио свог умјетничког сваралаштва.
-Као једини пјесник са балканских простора који је члан Свјетске академије за поезију чиним окосницу једне изузетне екипе дервентских пјесника. Неки су расути по свијету, али сви смо ми пјеснички у миљеу из којег смо потекли. Ово гостовање у Бањалуци је и покушај да се приближимо ионако географски блиској средини, јер није било толико прилика да нас упозна. Моја књига коју сам представио заправо је један непресушни дијалог између пјесника и пјесме у којем се пјесник поставља понекад протективно и родитељски, а пјесма тежи да се одвоји, осамостали и нађе неке своје путеве па ту буде свађе, љубави и свега што прати један стваралачки чин – рекао је Даниловић.

Related posts

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

admin

Три књижевника
представљају нова издања

Derventski List

ДРУЖЕЊЕМ УКАЗАЛИ НА ЗНАЧАЈ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА РЕПУБЛИКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još