Друштво

УПИС У ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ

За програм припремне наставе у години пред полазак у школу у вртићу „Трол“ до сада је пријављено 104 дјеце, а директор ове јавне предшколске установе Гордана Симић истиче да су врата вртића и даље отворена за дјецу која на јесен крећу у први разред.

Овај програм организује Министарство просвјете и културе РС, а циљ је да што више дјеце буде обухваћено  предшколским образовањем и васпитањем.

У „Тролу“ истичу да ни једно дијете које се до почетка програма пријави неће бити одбијено и моћи ће да похађа програм намијењен дјеци која нису обухваћена предшколским образовањем.

– Ми смо инсистирали код Министарства просвјете да пријем дјеце траје до јануара или фебруара, али ми увијек добијемо подршку општине за свако дијете. У ситуацијама када да смо морали финансирати васпитача због већег броја дјеце него што је планирано, наш начелник је увијек то одобравао како би сва заинтересована дјеца имала прилику да похађају овај програм – казала је Симићева додајући да ће у програм бити примљена сва дјеца која нису кренула у школу прошле године, без обзира да ли су похађала припремни програм или не.

Овај програм у „Тролу“ организован је у послијеподневним часовима и траје три часа, а ове године почиње 2. марта и траје до 31. маја. Осим у просторијама вртића, припремна настава организована је и у школским просторијама у Осињи.

– Имаћемо и ове године четири групе са којима ће радити васпитачи са Бироа за запошљавање, а како их нема довољно на евиденцији, добили смо одобрење да ангажујемо професоре разредне наставе, педагога или неког од кадрова просвјетне струке – рекла је Симићева додајући да је веома важно да свако дијете послије овог програма буде што спремније за школу.

Симићева, као члан групе за реформу предшколског образовања, истиче да ће се залагати да овај програм буде  обавезан и то у трајању од годину, како би сва дјеца прије школе имала прилику да се социјализују, друже, уче и стичу вјештине које су им потребне у првим школским данима.

Спорт

Дјеца која похађају припремни програм у „Тролу“ имају прилику да похађају и Школу спорта коју воде професори физичког васпитања.

– Прошле године смо похађање Школе спорта укључили у припремни програм и показало се да смо прва установа која је покренула специјализовани развојни програм у припремној настави. Ми то не можемо финансијски подржати, али родитељи који желе имају могућност да упишу дијете у Школу спорта, који се иначе реализује у нашој установи у редовном боравку – рекла је Гордана Симић.

Related posts

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР

admin

Настава у другом полугодишту почиње 21. јануарa

admin

ИМИЦ припремио Вече духовне музике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još