ИзбориИЗДВОЈЕНО

УПУТСТВО ЗА ГЛАСАЊЕ ЗА ПОЗИТИВНЕ НА КОВИД – 19 И ОСОБЕ У ИЗОЛАЦИЈИ

С обзиром да ће овогодишњи локални избори бити одржани у свјетлу пандемије корона вируса, те у складу с тим у специфичним условима, Централна изборна комисија БиХ креирала је процедуре у складу с којим ће право гласа моћи да остваре бирачи који су позитивни на КОВИД-19 или се налазе у обавезној изолацији у складу са актом надлежног органа

Бирач, који је позитиван на КОВИД-19 и/или којем је изречена мјера надлежног органа о обавезној изолацији, због немогућности да лично оде на своје редовно бирачко мјесто на којем је уписан у извод из Централног бирачког списка, уколико жели да гласа, да би остварио бирачко право дужан је најкасније у року од 72 часа прије дана избора лично или путем другог лица, доставити Општинској изборној комисији Дервента захтјев за гласање путем Посебног мобилног тима и ковертираног гласачког листића.

Бирач којем је дијагностификовано обољење КОВИД-19 и/или којем је изречена мјера надлежног органа о обавезној излолацији након истека рока од 72 часа прије дана избора или на сам дан избора, захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, дужан је доставити најкасније на дан избора 15. новембра 2020. године до девет часова.

Захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, треба да садржи име и презиме бирача, адресу становања и број контакт телефона.

По добијању захтјева за гласање путем Посебног мобилног тима и ковертираног гласачког листића, Општинска изборна комисија ће ступити у контакт са бирачем и дати додатна упутства о процедури и  начину гласања путем Посебног мобилног тима КОВИД-19-

Захтјев се може доставити путем е-maila Општинске изборне комисије Дервента:

oikderventa@gmail.com, путем факса: 053/315-186 или непосредно путем другог лица.

Све неопходне информације могу се добити на број телефона Општинске изборне комисије Дервента 053/315-112.

Централна изборна комисија БиХ је у међувремену од објављивања обавјештења Општинске изборне комисије, донијела Правилник о измјени и допуни Правилника о спровођењу избора у БиХ („Службени гласник БиХ“, број:70/20), којим је прописано да лица нису дужна уз захтјев за гласање путем Посебном мобилног тима, доставити медицински налаз који потврђује да је позитиван на КОВИД-19 или акт надлежног органа о обавезној изолацији, али се морају налазити у евиденцији надлежних институција о овим категоријама лица.

Такође, наведеним измјенама и допунама Правилника о спровођењу избора у БиХ, Централна изборна комисија БиХ је прописала да се захтјев лица на дан избора може поднијети до девет часова, а односи се само на бираче којима је након истека рока од 72 часа прије дана избора дијагностификовано обољење КОВИД-19 и/или којем је изречена мјера надлежног органа о обавезној изолацији.

_

Related posts

Почела нова школска година

admin

Петар Божовић увеличао
Преображењско вече

Derventski List

ЕКИПЕ ЗИМСКЕ СЛУЖБЕ НА ТЕРЕНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još