ИЗДВОЈЕНОНовости

УРЕЂЕНА ГРОБЉА И ШИРЕЊЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ ПРИОРИТЕТИ

„Комуналац“ ће ускоро своју дјелатност проширити и на управљање паркинг службом, а планско обезбјеђивање гробних мјеста и уређење градских гробаља, те ширење водоводне мреже приоритети су овог предузећа.

Рекао је то у интервјуу за Дервентски лист директор „Комуналца“ Денис Пијетловић додајући да слиједи и подмлађивање возног парка за одвоз отпада чиме се отвара могућност и за реализацију плана за изградњу подземних контејнера.

На предстојећој сједници Скупштине општине биће разматрана одлука о преносу овлашћења за управљање јавним паркирали-штима на „Комуналац“. Какве промјене за крајње кориснике доноси ова одлука?

То за наше друштво значи проширење дјелатности, јер поред водоснабдијевања, одвоза отпада, рециклажног центра, те одржавања јавних зелених површина и уређења гробља, управљаћемо и паркинг службом. Досадашњи контролори, захваљујући одобрењу средстава од стране Завода за запошљавање РС, биће запослени. Иначе, ради се о ратним – војним инвалидима.

Да ли ће услиједити неке промјене када се ради о паркинг служби?

Једина новост биће то да ће плаћање паркинга бити могуће и код контролора паркинг службе. То видимо као један од начина да се по-већа концентрација плаћања паркинг карата. У скорије вријеме нећемо проширивати капацитет дјеловања паркинг службе. Приоритет нам је да прво добро упознамо предности и мане тренутног начина функционисања ове службе.

Када је ријеч о другим областима које су у на-длежности „Комуналца“, које активности су акт-уелне?

Водоводна мрежа нам је један од приоритета. Са за-вршетком започетих пројеката, а ријеч је о водоснабдијевању јужног дијела општине, те Босанских Лужана, Турских Лужана и Жеравца, 95 одсто подручја општине биће спојено на водоводну мрежу. Поређења ради, већ-ина општина или градова имају покривеност водоводном мрежом од 50 одсто.

„Комуналац“ дјелатност одвоза смећа обавља са застарјелим возним парком. Да ли је у плану набавка нових возила и колико је ефикасан рад рециклажног центра?

Уз помоћ Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске одобрена су нам значајна средства за наб-вку новог возила за одвоз отпада. То је први и веома велики корак за подмлађивање возног парка овог предузећа. Управо ће нам набавка новог возила омогућити да покушамо да реализујемо идеју подземних контејнера који су естетски много погоднији, али и хигијенски прихватљивији. Што се тиче рециклажног центра, он је тренутно на позитивној нули. Циљ нам је да се одржимо, прије свега како би се депонија што мање затрпавала, јер на овај начин продужавамо вијек њеног трајања и још увијек нисмо приморани да користимо услуге регионалне депоније.

Депонија смећа у посљедње вријеме има другачији изглед. Шта је урађено на тој локацији?

Испоштовали смо све законске прописе, а који подра-зумијевају ископавање канала око депоније и ограђивање, те то што послије сваког слоја отпада слиједи слој земље, те не треба да чуди што је наша депонија једна од најуређенијих у региону и што смо чак од инспекције добили похвале.

Како функционише одржавање гробаља?

Уредно и чисто гробље је сада реалност. Али, оно ка чему ми стремимо јесте да након изградње потпорних зидова, „Комуналац“ започне планско обезбјеђивање гробних мјеста, јер је гробље сада претрпано.

Цвијеће

У плану су и промјене код одржавања градских зелених површина. О чему се ради?

До сада је пракса била да се путем јавног позива изабере фирма која обезбјеђује и сади цвијеће, али наши планови подразумијевају да сами направимо пластеник за узгој цвијећа и да га посадимо, те одржавамо засаде. Идеја је да заокружимо причу и што се тиче засада цв-ијећа и одржавања градских зелених површина.

Related posts

НА СНАЗИ УБЛАЖЕНЕ МЈЕРЕ, ПРОЧИТАЈТЕ НА КОГА СЕ ОДНОСЕ

admin

Парастос жртвама Чардака у недјељу

admin

СРЕЋАН 8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još