ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Уручено 13 сједалица, средњошколци испробали симулаторе

У оквиру кампање „Лако је појас везати“ данас је у Центру за културу одржано предавање о употреби  дјечијих ауто – сједишта, те уручено укупно 13 сједалица за малишане, а у кругу Спортског центра средњошколцима је на значај употребе безбједносних појаса указано кроз симулаторе.

Будућа мајка Габријела Пећић Малкић добила је ауто -сједиште за своју бебу, али и много корисних савјета.

– У осмом сам мјесецу трудноће и предавање је било заиста едукативно с обзиром на то да очекујем прво дијете и супруг и ја много тога као родитељи не знамо. Ово ће нам бити корисно искуство – истакла је она.

Сједиште за своје друго дијете данас је добила и Верица Катанић, која је, захваливши се на поклону, изразила задовољство што су млади родитељи добили прилику да науче нешто ново.

– Беба има 12 мјесеци и захвални смо што смо имали прилику да присуствујемо овом предавању. Много нам као младим родитељима значи ово искуство и надам се да ће оваквих догађаја бити и убудуће – рекла је Катанићева захваливши се и на додијељеној сједалици.

Да Дервенћани брину о безбједности своје дјеце указало је и велико интересовање за предавање, а 13 добитника дјечијих сједалица, извучено је системом томболе.

Градска управа обезбиједила је десет сједалица за најмлађе суграђане, док су три поклон Агенције за безбједност саобраћаја РС.

– Драго ми је да је одазив младих родитеља био изузетно велики и данас смо подијелили 13 сједалица некима од њих. Мислим да им је данашње предавање било корисно и да ће сада знати да много боље заштите своје бебе у саобраћају – истакао је градоначелник Милорад Симић.

Кампања „Лако је појас везати“ превентивна је активност коју проводе министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез РС у сарадњи са локалним заједницама, а представници ових институција одржали су данас састанак са представницима Градске управе и Полицијске станице Дервента о стању безбједности саобраћаја на подручју града. Сви они позвали су грађане да користе безбједносне појасе у возилима, као и ауто-сједишта за дјецу, јер су истраживања показала да се њиховом употребом упола смањују повреде и смртни исходи. Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић истакао је да се ради о превентивним активностима које у великој мјери могу да утичу на свијест свих учесника у саобраћају.

– И овом кампањом  настојимо да проширимо свијест грађана о значају употребе безбједносног појаса и ауто -сједишта и поготово се трудимо да едукујемо наше најмлађе учеснике у саобраћају. Ми старији неке своје навике тешко мијењамо и зато се боримо да најмлађи чланови друштва утичу на нас старије како бисмо у будућности имали што мање саобраћајних незгода  -истакао је Петровић.

Помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић истакао је да статистички подаци показују да на предњим сједиштима безбједносни појас користи више од 80 одсто путника у возилима, колики је и проценат употребе дјечијих ауто – сједишта, док на задњим сједиштима појас користи око 23 одсто путника.

– Везан појас смањује ризик од тешких тјелесних повреда и евентуално смртног исхода за чак 50 одсто – рекао је Станимировић.

Узимајући у обзир показатеље из претходне године командир дервентске Полицијске станице Миломир Балатуновић ситуацију је оцијенио задовољавајућом.

– Када говоримо о безбједности саобраћаја на овом подручју у 2021. години и прва четири мјесеца текуће године, стање је задовољавајуће. Прошле године имали смо двије саобраћајне несреће са два смртно страдала лица, а од почетка ове године није била ни једна таква несрећа. Драго ми је што имамо добру сарадњу са свим субјектима у Дервенти, јер овдје имамо на малом потезу четири школе и велику фреквенцију ђака, те смо настојали да безбиједност у том дијелу града заједнички унаприједимо. Ситуација је коректна и уредна јер постоје тротоари са обје стране улице, саобраћајна вертикална сигнализација, а тренутно се постављају заштитне ограде, те МУП РС сваке школске године проводи кампању „Заштитимо дјецу у саобраћају“ – рекао је Балатуновић.

Иако је Закон о основама безбједности саобраћаја прописао да је употреба безбједносних појасева и ауто -сједишта обавезна, проценат употребе није на задовољавајућем нивоу, истакла је Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Кампања „Лако је појас везати“ проводи се широм Српске до 12. маја.

Related posts

У ТОКУ „УТОПЉАВАЊЕ“ СТРУЧНЕ И ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

admin

ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ РЕВИЗОРА ОПШТИНИ ДЕРВЕНТА

admin

Одобрен регресирани
дизел за још 38 корисника

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još