ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојен буџет града за идућу
годину од 22,24 милиона КМ

Скупштина града усвојила је данас једногласно буџет града за 2023. годину у износу од 22,24 милиона марака, као и ребаланс овогодишњег буџета града којим је овај оквир увећан за 2,1 милион и сада износи 27,3 милиона КМ.

Амандмани Клуба одборника ПДП-а којим је предлагано да се за набавку бесплатних уџбеника за ученике од петог до деветог разреда основне школе издвоји 190.000 КМ, а предвиђена средства за превоз ученика основних и средњих школа са подручја града увећа за 50.000, на укупно 270.000 КМ нису прихваћени. Није подржан ни амандман клубова одборника СДС-а и ДНС-а да се ставка за помоћ породици, дјеци и младима увећа за 100.000 КМ на име једнократне помоћи породиљама за новорођено дијете. Образложење предлагача буџета начелника Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринића за неприхватање амандмана јесте да су предложена издвајања за превоз ученика и једнократну помоћ за новорођенчад већ планирани у буџету за идућу годину, те да набавку уџбеника субвенционише Министарство просвјете и културе РС према утврђеним критеријумима, а град подстиче ђаке да размјењују уџбенике на организованој размјени сваке године у Народној библиотеци.

Скупштина је дала и зелено свјетло за допуну одлуке о уређењу простора и грађевинском земљиштву, којим се утврђује нови обухват грађевинског земљишта, а послије дуже расправе, усвојене су и одлуке о висини стопе пореза на непокретности за идућу годину које остају непромијењене у односу на ову годину. То значи да ће пореска стопа за привреду остати 0,05 одсто, а за остале објекте 0,11 одсто.

Подршку већине одборника добио је и Програм рада Скупштине града за идућу годину и измјене пословника о раду овог тијела, који је усклађен са измјенама Статута града којим се прописује да парламент има једног потпредсједника.

Дужу расправа изазвао је и Програм заједничке комуналне потрошње за идућу годину који је усвојен у износу од 758.000 КМ. Подржане су и измјене Програма коришћења средстава од водних накнада којим је предвиђено укупно 425.112 КМ за више пројеката, а усвајањем измјене Плана пољопривредних подстицаја средства за ове намјене повећана су са 489.000 на 519.000 КМ. На основу усвојене одлуке чланови Градске изборне комисије имаће мјесечну накнаду од 210 КМ. Подржана је и одлука о издвајању средстава из буџета града за област предшколског образовања и одлука о економској цијени услуге у вртићу „Трол“ за 2023. годину. Усвојене су и измјене одлуке о комуналним таксама, допуне одлуке о накнадама за коришћење путног земљишта за полагање инфраструктурних водова и базних станица. Одборници су подржали и измјене одлуке о оснивању Јавне здравствене установе Дом здравља Дервента и Приједлог одлуке о равноправности полова. Усвојене су и информације о условима и животу пензионера на подручју града и о стању насиља у породици. Зелено свјетло добио је и извјештај о извршењу буџета града закључно са 30. септембром. На основу скупштинских одлука, биће извршена замјена непокретности између града и фирме „Ал-М“, а биће продата и непокретност у власништву града у насељу Чардак путем лицитације. Такође, биће дат у закуп пословни простор у објекту „Дом Агићи“, а усвојена је и измјена одлуке о накнадама за обављање послова припреме урбанистичке документације и техничког прегледа објеката.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је најважнија одлука данашњег засједања усвајање буџета за идућу годину.

– Драго ми је и честитам свим одборницима јер су једногласно подржали Приједлог буџета за наредну годину, а вјероватно би, када бих га поново правио са својим сарадницима, био различит, јер се намећу увијек неки нови моменти. У ову 2022. годину смо кренули са буџетом од 19.139.000 КМ, а први ребаланс смо направили када су се појавила средства по разноразним основама, са виших нивоа и из пројеката са суграђанима, те смо дошли на вриједност од 25.200.000 КМ, а другим ребалансом смо дошли на 27.300.000 КМ -објаснио је Симић додавши да је градска каса за идућу годину већа за 16,2 одсто у односу на буџет за актуелану годину.

– Моје опредјељење јесте да пратимо континуитет издвајања за капитална улагања и то смо планирали и за идућу годину у износу од 1.500.000 КМ –  рекао је Симић казавши да се приликом креирања буџета водило рачуна о свим сегментима друштва.

– Јавне установе смо све подмирили на начин да ће све моћи функционисати, свакако издвојили смо и пола милиона КМ за спорт као што је било и ранијих година, те средства у оквиру подстицаја за пољопривреду, а важно је истаћи да смо уз средства министарства и градска у висини од 220.000 КМ обезбиједили да сва дјеца путују у основне школе бесплатно, осим у једном дијелу Осиње гдје нема редовних линија и гдје су родитељи прихватили да и они суфинансирају, док смо за средњошколце обезбиједили око 9.500 КМ за суфинансирање превоза. За борачку популацију смо до сад издвајали 219.000 КМ, а сада смо повећали на 250.000 КМ, а за невладин сектор издвајања смо повећали са 215.000 КМ на 230.000 КМ, а повећали смо и социјална давања са 1.805.000 на 1.875.000 КМ – рекао је Симић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш истакао је да је одлика власти предвођене СНСД-ом у Дервенти и редовно усвајање буџета.

– Већ 19 година, откад је Милорад  Симић градоначелник и већина окупљена око СНСД-а, буџетски документи се доносе у предвиђеном року, односно до 15. децембра, како дефинише Закон о буџетском систему, што је показатељ озбиљног рада – рекао је Томаш оцијенивши да је важно нагласити да усвајањем Одлука о утврђивању висине стопе пореза на непокретности, ове стопе остају исте као и до сада.

Када се ради о амандманима које су странке опозиције предложиле на буџет за идућу годину, Томаш је истакао да су ставке које су иницирали, већим дијелом садржани у буџету.

– Већим дијелом, око 80 одсто, понуђених амандмана већ се налази у самом буџету. Једино што то неко не види или хоће другачије да представи, а то је дио политике и то је једноставно доказ да не видимо буџет истим очима – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић сматра са предложени износ за Програма заједничке комуналне потрошње вјероватно неће бити довољан за његову реализацију, с обзиром да се ради о комплексном и обимном програму.

– Већ раније сам разговарао са начелником надлежног одјељења о овом програму, јер сам кроз предвиђена средства за 2023. годину увидио да то вјероватно неће бити недовољно да би се испунило све оно што је предвиђено програмом. Нажалост, знам да одјељење, с обзиром да сам и сам радио ту, дуго има проблем са финансирањем овог програма. Из тог разлога сам изнио своју, да кажемо наду, да ћемо у првој половини године разговарати о ребалансу буџета за 2023. годину, гдје ћемо вјероватно морати да надокнадимо средства за тај програм. Сматрам да је о овом питању потребан шири дијалог – рекао је Гојковић.

Клубови одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а уложили су укупно три амандмана на предложени буџет.

– Нажалост предлагач се оглушио на те захтјеве, изузев што је наш амандман по питању подстицаја за свако новорођено дијете у истом облику прошле године прихваћен и средства су реализована, а такав одговор смо добили и за наш приједлог путем амандмана – рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић рекавши да је Програма заједничке комуналне потрошње огледало града, те да је због тога изазвао и жустрију расправу.

– Мислим да су средства достатна и довољна када се троше рационално. Реализација тих послова је увијек била спорна, број кошења и чишћења, а наравно средства се обезбјеђују из комуналне накнаде и дијелом из пореза за непокретности, који плаћају сви грађани – рекао је Катанић.

На почетку засједања констатовано је да је Катанић нови шеф клуба ове странке, након што је досадашњи шеф Перо Ђурић преузео мандат у Народној скупштини РС. Ђурић и народни посланик СНСД-а Денис Пијетловић присуствовали су дијелу данашњег засједања Скупштине града.

Related posts

Посљедњи дан школе за 232 матуранта

admin

Усвојени извјештаји јавних установа, без смјене директора Дома здравља

admin

ПРОЈЕКАТ „ДУШУ НИСУ УБИЛИ“ ПРЕДСТАВЉЕН У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još