Друштво

Усташки логор избјегао за длаку

Станоје Чокић из Нових Лужана, газећи 93. годину, присјећа се живота испуњеног радом, али и храброшћу, додајући да је као дјечак био свједок страдања у Другом свјетском рату.

Имао је 13 година када су усташе опколиле Лужане, Костреш, Барицу и дио Поља и све мушкарце старије од 16, а млађе од 60 година, превели преко Укрине, одакле су одведени у Пожегу, а дио заробљеника одведен је у Јасеновац, одакле се никада нису вратили.

– Био сам дјечачић и нисам ни био свјестан какве страхоте се дешавају, нити какве све опасности вребају. Знао сам да препливам ријеку два, три пута дневно и тако сам партизанима преносио информације о заробљенима, а често сам им носио и храну. Једном ме комшија спазио и извукао за ухо и запријетио да се не смијем вратити. Сва срећа да је тако било, јер су одмах послије тога заробљеници утоварени у вагоне, неки су заклани на лицу мјеста, лично сам то видио, а остали су послати у логоре и нико се никада није вратио – сјећа се дјед Станоје те напомиње да је неколицина његових вршњака била заробљена.

– Сви смо живјели лијепо и сложно док није дошао тај несрећни рат. Комшија који је са мојим оцем обрађивао  земљу, сијали су и помагали један другом, био је усташа и када је видио оца у колони заробљеника, извукао га је из групе казавши да он има астму и да неће бити ни од какве користи у логору. Тако га је спасио сигурне смрти – испричао је Чокић додајући да преко својих леђа прегурао и посљедњи рат.

Рођен је у сиромашној, али радничкој породици, и имао је десеторо браће и сестара, од који су сви, као и он, дуговјечни. Сјећајући се дјетињства, Чокић каже да су сва дјеца спавала у једној просторији.

– По поду простремо шаш и прекријемо га истканим поњавама и на томе спавамо, као на кревету. Ујутро кад устанемо, све то прикупимо у један ћошак и правац на њиву – сјећа се овај времешни Лужанчанин додајући да се породица Чокић одувијек бавила пољопривредом, те да је његов дјед био познат по узгоју лубеница, а потом и његов отац, а традицију  је наставио и он сам, пренијевши је и на свог сина.

Завршио је четири разреда основне школе, а у војсци још једну годину и тако добио чин старијег водника. У школи, како каже, добијао је шибом по длановима због непослушности, а неријетко је по казни и клечао на кукурузу. Пензију је зарадио у школи.

– Радио сам као кућни мајстор у основним школама у Жеравцу, Босанским Лужанима, Вишњику и Новим Лужанима, а знао сам да притекнем у помоћ и школи у Трстенцима – испричао је Чокић.

Супругу је упознао тако што се она, на прелу, у колу ухватила до њега. Тада су, прича дјед Станоје, попричали и она му се свидјела.

– Она је била једина жена у мом животу. Била је жена лавица, велики радник и прави брачни друг и много ми недостаје  – са сјетом прича дјед Станоје о супрузи која је преминула прије четири године, додајући да се он и супруга никада нису посвађали и да их је везала велика љубав.

Храна

Станоје Чокић, како каже, велики је љубитељ меда, али и млијечних производа, а храну највише воли да сам спрема.

– Јело сам себи спремам, јер знам шта волим, а од малих ногу сам волим млијечне производе, сир, кајмак, млијеко и јогурт – казао је он додајући да ни један дан не прође а да не „потроши“ кашику меда који га „прочисти“.

Related posts

Стиже подршка „Читалићима“

admin

ВАЖНОСТ ЊЕГЕ ЗУБА БРЖЕ СХВАТАЈУ МАЛИШАНИ НЕГО ОДРАСЛИ

admin

УЧЕНИЦИ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ УСПЈЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još