Друштво

Ученици брусе
говорничке вјештине

Прво такмичење ученика дебатног клуба који од почетка ове школске године дјелује у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ одржано је данас у просторијама ове школе, а око 20 дискутаната износило је аргументе о теми „Отићи у иностранство или остати у својој држави?“.

Такмичење је дио планираних активности у оквиру „Пројекта седмица“, а ученици су дебату водили пред  пред другарима из осталих разреда, те члановима жирија професорицом Сањом Вуковић, педагогицом Ањом Вукојевић и психологињом Јеленом Топић.

Како је објаснила професорица Весна Шаин, која са професорицом Татјаном Будимир води дебатни клуб, ученици на овај начин изграђују реторичке вјештине.

– Дебатни клуб наше школе дјелује од почетка ове школске године и окупља елоквентне и добре ученике првог и другог разреда гимназије и информатичких одјељења, дакле петнаестогодишњаке. Циљ је да ови ђаци до завршног разреда изграде реторичке вјештине. Такође, радимо на томе и да ученици уче демократски приступ вођења разговора, да пажљиво слушају, као и да контра – аргументима бране своје ставове. Од почетка рада опредијелили смо се за британску дебату, дакле да имамо позицију и опозицију, односно афирмацијску и негацијску екипу – објаснила је Шаинова додавши да клуб окупља око 25 чланова.

Професорица Татјана Будимир додаје да се у првој години ученици упознају протокол, теме, начин одбране и аргументе.

– Сви они имају слободу изјашњавања и мислим да је ово јако лијепа секција која заиста, ако заживи, може да понуди генерацију која ће учествовати на такмичењима – казала је Будимирова.

За ставове афирмацијске групе у оквиру данашњег такмичења говорништвом се залагала Милица Субић.

– У Дервенти и нашој школи по први пут се сусрећемо са овом активношћу и јако ми је драго да сам члан клуба. Надам се да ћу до четвртог разреда усавршити са својим другарима вјештине дебатовања – рекла је Субићева.

Осим дебате, „Пројекат седмица“ понудиће и друге активности у СШЦ „Михајло Пупин“.

– У сриједу ће бити одржан Дан отворених врата када ће наша школа угостити ученике основних школа и представити им занимања која су дио уписне политике за идућу школску годину. Четвртак је дан посвећен руском језику. Планиране су активности у виду шаховског, те фудбалског турнира чије ће финале бити у петак у Спортском центру, а планиране су и друге активности – објаснила је педагогица Ања Вукојевић.

Related posts

ОДГОВОРНОШЋУ ПРОТИВ ПОЖАРА

admin

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ „БОСИЉКА“ 23. ДЕЦЕМБРА

admin

Вакцинација без заказивања и сљедеће седмице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još