ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У ДЕРВЕНТИ НЕМА ОБОЉЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА

У Дервенти нема обољелих од корона вируса, а под надзором епидемиолога налази се седам особа које су боравиле у подручјима у којима је регистровано оболијевање од овог вируса, а над још деветоро је завршен епидемиолошки надзор и сва ова лица се добро осјећају.

Саопштено је то у понедјељак из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Дервента додајући да редовно прате стање у земљи, Европи и свијету у вези са обољењем ЦОВИД – 19, које проузрокује нови корона вирус, те да поступају у складу са препорукама Свјетске здравствене организације и Института за јавно здравство Републике Српске.

Поводом појаве овог вируса одржан је и састанак представника Дома здравља и Одјељења за инспекцијске послове Општинске управе Дервента, те су размјењене информације и утврђене даље смјернице у провођењу активности у вези са корона вирусом.

– Свим особама које су у претходних 14 дана боравиле у сјеверном дијелу Италије (Ломбардија и Венето), Кини, Ирану, Јужној Кореји или су било гдје дошле у контакт са особом која је обољела од корона вируса савјетује се да се јаве Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља на број телефона 053/331-023, локал 112 ради добијања потребних информација – саопштили су из Дома здравља.

Препоручује се и да наведене особе проведу у кућној изолацији, уз минимум контаката са укућанима, 14 дана од дана напуштања наведених подручја односно контакта са обољелом особом.

– Уколико се у наведеном периоду јави повишена температура, кашаљ или отежано дисање, не треба долазити у здравствену установу, већ телефоном позвати породичног љекара, станицу Хитне медицинске помоћи или Хигијенско-епидемиолошку службу како би добили медицински третман без угрожавања здравља осталих пацијената – истакли су из Дома здравља.

ЦОВИД -19 је заразно обољење које узрокује нови тип корона вируса, који је први пут регистрован у Кини крајем децембра 2019. године. Клиничка слика обољелих се обично карактерише повишеном тјелесном температуром, кашљем, гушобољом, отежаним дисањем. Код више од три четвртине обољелих јавља се блага клиничка слика, а код 18 одсто обољелих тежа.

Обољели од корона вируса су пријављени у више од 50 земаља свијета.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Potvrdjeno-Nezavisnim-Banjalucanin-prvi-zarezenI-virusom-korona-u-Srpskoj/587270

Препоруке

ЦОВИД – 19 је обољење које се преноси капљичним путем, као и грип, те се здравим људима као превенција препоручује:

– Избјегавање контакта са обољелим од респираторних инфекција;

– Учестало прање руку;

– Избјегавање додиривања слузница ока, носа и уста;

– Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

Учестало провјетравање просторија.

Related posts

Обуком фармера до
профитабилније производње млијека

Derventski List

Наредба о радном времену
за 21. новембар

Derventski List

Поново обавезне маске у
здравственим установама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još