ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска прославља 29. рођендан

Република Српска, која је настала 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ, прославља данас 29. родјендан.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Ове године, рођендан Републике Српске, због пандемије вируса корона, обиљежава се без свечаног дефилеа на Тргу Крајине, великих окупљања, али и традиционалних пријема код предсједника Републике Српске.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић рекла је, интервјуу за РТРС, да је прослава прилагођена епидемиолошкој ситуацији, а свечани дефиле, како је одлучено на Организационом одбору, помјерен за Видовдан ове године.

У оквиру обиљежавања у Бањалуци ће бити додијељена одликовања заслужним институцијама и појединцима, а предвиђени су и музички дефиле Полицијског оркестра, свечана академија и премијера документарно-играног филма „Коридор 92“, вечерас у програму РТРС-а.

Дан Републике у Дервенти се обиљежава поменом и полагањем вијенаца на централно Спомен – обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату, који је планиран у 11 часова, а потом пријемом у Центру за културу за представнике јавног живота.

Related posts

Спасовдан подсјетио на снагу
вјере, љубави и зближавања

Derventski List

БИБЛИОТЕКА ЧУВА 625 СТАРИХ И РИЈЕТКИХ КЊИГА

admin

Усвојен буџет града
од 24,5 милиона КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još