ИЗДВОЈЕНОНовости

У Појезни обиљежен Дан борца

Дервентски СУБНОР, у сарадњи са Савјетом Мјесне заједнице Појезна, испред спомен – обиљежја подигнутог у част борцима погинулим томом Другог свјетског рата и жртвама усташког терора, обиљежили су 4. јул, Дан борца, односно дан када је народ овог краја одлучио да се окупи у борби против фашизма.
Том приликом поручено је да је храброс тих људи утолико већа, јер су се одлучили на борбу против наизглед непобједивог противника.
Предсједним дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је 4. јул најзначајнији датум у историји овог краја, те да је Појезна у бившој држави управо по томе препозната, што су из овог мјеста кренула прва окупљања.
– Управо због тога, овај крај је и назван слободарским – казао је Прерадовић додавши да оваква окупљања и обиљежавања значајних датума служе као путоказ будућим нараштајима да се дешавања из прошлости никада не понове.
Присутним се обратио и градоначелник Милорад Симић казавши да људи који су пали за слободу свог народа заслужују наше сјећање.
– Та дешавања из Народноослободилачког рата и жртве фашизма, иако су се десиле давно, не смију бити заборављени – казао је Симић додавши да на овај начин исказујемо осјећање да нам је стало до наших предака, те подсјетио да је споменик у Појезно обновљен недавно, по други пут.
Вијенац у част погинулих бораца у Другом свјетском рату и жртава усташког терора положио је потомак учесника НОР-а Вито Бојковац казавши да је због тада извојеване побједе народ на овим просторима добио слободу, као највишу демократску вриједност човјека.
– Остварена је једнакост и равноправност свих грађана без обзира на вјеру и нацију што је и највећа тековина која је настала у НОР-у – додао је Бојковац.
Вијенце су положили и представници дервентског СУБНОР-а, градоначелник Милорад Симић, представници СНСД-а, Социјалистичке партије, те делегација Фудбалског клуба „4. јул“ из Појезне.

Related posts

ПРИЈЕМ И ОБУКА РАДНИКА, ПА ОТВОРЕЊЕ ГЕРОНТОЛОГИЈЕ

admin

ПРИКУПЉЕНО 170 ДОЗА КРВИ

admin

Чланови „Сунца“ уз лијепе жеље и џепарац путују на море

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još