Друштво

У Појезни се окупило 80 Пећића

Саборовање породица које носе презиме Пећић, послије прошлогодишње паузе, настављено је ове године на празник Велике Госпојине, а у Појезни се окупило више од 80 презимењака из овог села, али и из Трстеника, Жагубице и других мјеста гдје су се Појежани раселили.

Први пут Пећићи су се окупили у Батајници, када је домаћин сусрета био Перо Пећић, а на овогодишњем саборовању констатовано је да је најстарији презимењак  осадмесетседмогодишњи Богдан који живи у Чуругу, а прати га годину млађи Душан из Појезне.

Организатор саборовања Ратко Пећић, који је на таписерији израдио плакету братимљења Пећића, казао је да су, упркос пандемији, успјели наставити традицију окупљања.

– У оваквој ситуацији није било лако организовати саборовање. Иако је киша омела да гостима из Трстеника и Жагубице покажемо наше историјске споменике, цркву и љепоте природе, окупљање је протекло у веома лијепој атмосфери – рекао је Пећић.

Његов презимењак из Лединаца Јово Пећић казао је да му је долазак на окупљање била велика жеља.

– Пресрећан сам, веома узбуђен и радостан. Животна жеља ми је била да се састанемо – рекао је он.

С обзиром да се Пећићи из Жагубице, Трстеника и Дервенте доскора уопште нису познавали, идеја да се организује саборовање родила се када су дервентски Пећићи приликом гостовања фолклорног друштва у Трстенику упознали своје презимењаке.

– У Трстенику нас има 25 домаћинстава и славимо Ђурђевдан, те се поуздано зна да смо поријеклом из Црне Горе, негдје код Цетиња, од лозе Вукмировићи – рекао је Славиша Пећић из Трстеника.

Према предању, Пећићи су у Појезну дошли између 1800. и 1820. године. На сеоском гробљу у Појезни најстарији споменик подигнут је 1901. године Стојану Пећићу. Пећићи одавно говоре да су се у Појезну доселила браћа Цвијо и Ћетоје. Тако да се и данас, Пећићи, потомци Цвије називају Цвијановићи, а Ћетоја Ћетојевићи.

Related posts

Купци бирали јефтиније и најпотребније комаде

admin

Нова опрема за још брже и поузданије анализе

admin

ДЕРВЕНЋАНИ НА ДРЕВНИМ СТАЗАМА ВЈЕРЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još