Друштво

У ПРОДУЖЕНОМ БОРАВКУ НАЈВИШЕ 15 УЧЕНИКА

Продужени боравак у основним школама у РС биће организован од 1. септембра, с тим да ће у једној групи боравити највише 15 ученика.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, истиче да ће основне школе које су и ранијих година имале организован продужени боравак, имати и ове године.

– Директори основних школа мораће да направе селекцију, односно да у продуженом боравку бораве само они ђаци којима је то најнеопходније – казао је Дамјановић.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да ће продужени боравак бити обезбијеђен у свим основним школама на подручју њихове регије.

– Имамо велику заинтересованост од стране родитеља, али нећемо бити у могућности да примимо сву заинтересовану дјецу, јер по препорукама у једној групи може бити само 15 ђака – казала је Муњиза и додаје да школе морају правити резове, јер не могу примити сву пријављену дјецу за продужени боравак.

Да има потребе за продуженим боравком у свим школама на подручју цијеле Републике Српске, сматра и Елвира Миљић, предсједница Актива директора основних школа добојске регије и директорица ОШ “19. април” из Дервенте.

-Учитељи се труде да дјеца што креативније проведу вријеме док чекају своје родитеље – казала је Мијићева.

Додала је да ће локална заједница помоћи Основној школи “19. април” да опреми још једну учионицу коју ће претворити у продужени боравак.

– Тако да ћемо од почетка школске године имати три учионице, гдје ћемо моћи безбједно да у сваку групу примимо по 15 ђака – казала је Миљићева.

Бранислава Пејашиновић, директорица ОШ “Бранко Ћопић” из Бањалуке, истиче да је у њиховој школи таква ситуација да не могу да приме све ђаке који имају потребу за продуженим боравком.

– Ове године радим све у складу са препорукама, мораћемо да примимо онолико ученика колико је препоручено, у једној групи не може да буде више од 15 ученика – казала је Пејашиновићева.

Додала је да је и прије ситуације изазване вирусом корона ова школа имала ограничене просторне капацитете.

– Имамо само једну учионицу на располагању – истиче Пејашиновићева.

Бањалучанка Лидија К. истиче да она и супруг раде до 17 часова те да осмогодишњу дјевојчицу морају оставити у продуженом боравку.

– Задовољна сам начином рада продуженог боравка, јер док је моја дјевојчица у њему, има времена и да се игра, али и да уради сву задаћу, и то под будним оком учитеља – казала је она.

Из Министарства просвјете и културе РС кажу да су дали сагласности за организовање продуженог боравка у основним школама које су и претходних година имале организован продужени боравак.

– Ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, организација продуженог боравка ће бити нешто другачија. Продужени боравак и јутарње чување се организује за групу од максимално 15 ученика. У школској 2019/20. години 104 школе су организовале проширени програм за укупно 7 518 ученика – појаснили су из надлежног министарства.

http://www.nezavisne.com

Related posts

„ТРОЛОВЦИ“ УЗ ИГРУ И ПЈЕСМУ ПРОСЛАВИЛИ 8. МАРТ

admin

Од данас раде фризерски и козметички салони

admin

ТАКМИЧЕЊЕ „МИСЛИ МИНЕ“: ЕКИПA ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ ПЕТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još