Eкономија

У Рафинерији у Броду пуштена у рад гасна компресорска станица

У Рафинерији нафте у Броду данас је свечано пуштена у рад гасна компресорска станица чији је капацитет 40 милиона метара кубних компримованог природног гаса, а укупан износ пројекта гасификације је 16,2 милиона евра.

Станицу је у рад пустио генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус, а свечаности присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, шеф Представништва Српске у Москви Игор Перовић, чланови руководства рафинерије и компаније „Зарубежњефт“.

Рад станице омогућен је доводом природног гаса гасоводом којим је Рафинерија Брод спојена са гасним системом Хрватске.

Дужина гасовода је 5,5 километара, а компримовани природни гас се доставља у боцама покретним аутомобилским системима складиштења и превоза гаса.

Испорука новог производа ће се вршити искључиво специјализованим превозним средствима која су предвиђена за транспорт компримованог природног гаса, а која као погонско гориво такође користе овај гас.

Гас из компресорске станице из Рафинерије нафте у Броду могао би да стигне и до Дервенте, с обзиром да је овом питању било ријечи на неколико састанака руководства града и компаније „Оптима група“ и Рафинарија нафте.

Related posts

ОБЈАВЉЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДСТИЦАЈ АГРАРУ

admin

Дервента међу првим у Српској у пројекту гасификације

admin

„Фрукта трејд“ откупио вишемилионска потраживања у „Унису“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još