ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У РС од сутра употреба електронских рецепата

У Републици Српској сутра би требало да почне примјена електронских рецепата што ће поједноставити рад здравственог система и олакшати пацијентима доступност терапија, поручили су из Фонда здравственог осигурања.

„Е рецепти“ ће донијети бројне предности у здравству Српске, попут бржег издавања лијекова, смањења могућности грешака у прописивању, минималног кориштења папира и остало, а ријеч је о наставку спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Из Фонда напомињу да ће бити потребно одређено вријеме да се сви прилагоде новом начину рада, укључујући и осигуранике, које моле за разумијевање уколико на почетку примјене електронских рецепата буде несналажења.

– Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду, заједно са имплементаторима пројекта, интензивно припремали за реализацију „е-рецепата“, а будући да је ријеч о великој новини, фонд је оформио и оперативни тим који ће им бити на располагању. Осим радника фонда, на располагању ће бити и радници здравствених установа, а све с циљем да потенцијални проблеми, попут неадекватног попуњавања електронског рецепта, буду превазиђени у оптималном времену – наводи се у саопштењу фонда.

У изузетним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, установа које пружају услуге из гинекологије и педијатрије, те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева и примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона. До сада је 60 одсто осигураника преузело своју електронску картицу, односно више од 640.000 осигураника, а из ФЗО напомињу да се и даље упоредо користе електронске картице и стара здравствена књижица.

У саопштењу се истиче да је ИЗИС имплементиран и доступан у свим јавним здравственим установама, а подразумијева потпуну информациону увезаност установа здравственог система Српске и употребу електронских картица, рецепата, упутница и картона.

 

 

Related posts

Зелено свјетло за подршку пољоприведи, ниже стопе пореза на непокретности

admin

ТРЕНИНЗИ У СПОРТСКИМ КОЛЕКТИВИМА ОД 18. МАЈА

admin

Конкурс за упис у Стручну и техничку школу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još