Култура

У САД-у пронашла епицентар стварања и усавршавања

Млада Дервенћанка Сара Богдан, која већ годинама својим умјетничким експресијама освјежава дервентску културну сцену, епицентар стварања пренијела је у САД, гдје тренутно похађа ликовну академију.

Богданова је послије матурирања у Дервенти школовање наставила у Хартфорду, престоници Конектиката, а на свјетло дана већ је изнијела скулптуру која је настала у оквиру студија.

– Назив дјела је „Издаја, осјећај рањене животиње. Тренутак када је маска почела да плаче.“. Кроз пројекат сам пренијела, и на сликовит начин, представила своје најдубље емоције и отворила душу свима онима који буду у прилици да виде ово дјело – објаснила је Богданова додавши да су сви сегменти који употпуњују скулптуру сирови приказ емоција и рађени су ручно.

– Сви елементи који су приказани у склопу дјела су ручно рађени, укључујући руже, рогове, маску, шминку на тијелу, као и хаљину. Како бих приказала оно што сам имала на уму за овај пројекат, инспирацију сам црпила из величанствености животиња са роговима и коња, које имају симбол снаге, а рогови су неко моје оружје за борбу, оно што ме чини другачијом – објаснила је ова млада умјетница.

Она је додала и да приказ ране од метка у предјелу срца симболизује ниво нанесеног бола од стране људи који су имали важну улогу у неком периоду њеног живота.

– Кључна мисао дјела јесте да је носилац дјела, немилосрдно упуцан у најосјетљивији дио као да је животиња, али да и даље стоји, дише и крвари – казала је Богданова која је ријешена да, уз подршку њој драгих људи, оствари свој сан.

Ова млада умјетница се захвалила свима који су јој дали вјетар у леђа и својом помоћи омогућили да школовање настави у САД-у.

Дјела

Радови Саре Богдан били су заступљени на ликовним колонијама, те конкурсима, као и хуманитарним акцијама, а свој допринос ова млада Дервенћанка је дала и у оквиру манифестације „Љетна арт сцена“.

Related posts

Монодрама „Унеповрат“ вечерас

admin

Пјесма „Сава“ Марине
Матић побједник конкурса

Derventski List

„Вихор“ дио књижевних
сусрета „Матица дијаспора“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još