ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У ТОКУ АНАЛИЗА ВОДЕ ИЗ УКРИНЕ, ИНСПЕКТОРИ И ДАНАС НА ТЕРЕНУ

Републички водни и републички еколошки инспектор су у суботу, одмах по добијању информације о акциденту на водотоку ријеке Укрине, односно промјене боје ријеке, изашли на лице мјеста и како би хитно били узети узорци воде и утврђени узроци уочених промјена боје воде.

Казали су ово данас у Инспекторату Републике Српске додајући да су надлежни републички инспектори и данас изашли на терен како би на лицу мјеста утврдили да ли су промјене и даље присутне

– Вријеме трајања самих анализа условљено је лабораторијским процедурама, а од чијих резултата ће зависити даље поступање – додају у Инспекторату.

Необична наранџаста боја Укрине у суботу је забринула становнике Дервенте, али и надлежне у Општинској управи, који су затражили да се овај случај испита страхујући од еколошких и посљедица по здравље људи.

Из Инспектората наводе да је ангажована овлаштена лабораторија „Еуро инспект“ Осјечани, којој је достављено пет узорака воде на лабораторијску анализу.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је јуче „Независним новинама“ да су проблем необичне боје ријеке Укрине досад пријавили углавном родитељи са дјецом те да је о томе информисано Одјељење за инспекцијске послове.

Истакао је да су у Одјељењу за инспекцијске послове након изласка на терен рекли да ситуација није алармантна те да је необична боја посљедица испирања рудаче у руднику Станари.

– Одреаговано је на начин како треба, инспектори су узели узорак и сада чекамо резултате које ћемо вјероватно брзо добити – закључио је Симић.

Из рудника у Станарима, на наше питање о евентуалним узроцима замућења Укрине, казали су да одговор очекујемо у наредном периоду.

Related posts

Вакцинација заштитник у
борби против заразних болести

Derventski List

Народна библиотека поклања
дамама бесплатну чланарину

Derventski List

Ђаци вриједно
увјежбавају хорске изведбе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još