ИЗДВОЈЕНОНовости

Прикупљено 112 доза крви

У Центру за културу данас је одтжана трећа и посљедња овогодишња акција добровољног даривања крви коју организује Градска организација Црвеног крста, а одзив је надмашио прве двије акције, с обзиром да је акцији приступило 150 давалаца, а прикупљено је 112 доза крви.

Да је у питању рекордан одзив добровољних давалаца потврдио је и предсједник Комисије за давалаштво при Црвеном крсту Владимир Лазић који је и сам добровољни давалац крви и са поносом носи републичку значку, јер је 63 пута даривао ову драгоцјену течност.

– У претходне двије акције прикупљено око 150 доза што је и више него добро, ако узмемо у обзир епидемиолошку ситуацију – рекао је Лазић.

Акцији се први пут одазвала Бранкица Стринић, водећи се хуманим разлогом.

Први пут дарујем крв и не плашим се. Ово је мој допринос хуманости – објаснила је Стринићева док је Милораду Пилиповићу ово чак 41. пут да дарује капљице које живот значе.

– Сваки пут када сам даривао крв имао сам прилику да спасим један живот, а то је за мене, као човјека, за моју душу, заиста велика ствар – казао је Пилиповић додавши да добра воља не посустаје, те да ће се радо одазвати и на све идуће акције, док год му то здравље буде дозвољавало.

Акцији се, као и до сада одазвао велики број припадника Оружаних снага БиХ, али и средњошколци.

Захвалност добровољним даваоцима, као и Црвеном крсту који предано организује ове акције, исказао је градоначелник Милорад Симић.

– Ово је трећа акција, у прва два наврата биљежимо нешто више од 150 давалаца ове драгоцјене течности, док за данас имамо више од 100 пријављених, а само у прва два часа трајања акције око 30 доза је прикупљено, тако да је ово рекордан одзив. Ово је једна хумана и добра активност која се организује захваљујући активистима Црвеног крста и њиховом руководству. Градска управа финансијски подржава рад ове организације са 42.000 марака, а посебну пажњу посвећујемо овим акцијама, јер за поклон пакете и организацију издвајамо око 8.000 марака – казао је Симић те додао захваљујући прикупљеним дозама крви у току година, Дервента заузима водеће мјесто међу локалним заједницма.

Такође, додао је, важно је и што се акцијама придружује и све већи број младих људи.

– Тиме стварамо културу даривања крви. А још боље је и што се млади на неки начин такмиче ко је више пута даровао крв и то је велика ствар, јер тиме спасавају нечије животе– додао је он.

Специјалиста у Заводу за трансфузијску медицину др Јелена Мастиловић истакла је да ове акције итекако значе, јер нажалост велики број пацијената зависи управо од њих.

– Ковид-19 је довео до тога да је пацијентима неопходан велики број тромбоцита који се припремају само из свјеже крви и управо због тога нам је веома битно да имамо овакве акције – истакла је Мастиловићева додавши да тешко да би здравствене установе могле опстати без оваквих акција које проводи Црвени крст

Она је и потврдила чињеницу да дервентски Црвени крст предњачи када је у питању број прикупљених доза крви.

Related posts

Малишани се одлично снашли у свијету музике

admin

Радионица измамила осмијехе малишанима и родитељима

admin

Овог четвртка без пијаце

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još