Eкономија

У „Унису“ поново
креће производња

Трговачки ланац “Фрукта трејд” искеширао је за имовину фабрике цијеви “Унис” у стечају 12,19 милиона марака, а план ове компаније је да покрене производњу цијеви или неких других производа у зависности од економске оправданости и тржишних кретања.

Дервентска компанија је на четвртој лицитацији крајем јануара ове године дала најбољу понуду за имовину стечајног дужника, обезбиједивши и банкарску гаранцију, а понуђени износ уплатила је прије неколико дана.

Стечајни управник “Униса” Драган Даниловић рекао је за “Глас Српске” да је агонији коначно дошао крај.

– Новац је уплаћен, међутим на диобу ћемо сачекати још неко вријеме јер је један од учесника лицитације уложио жалбу. Надам се да ће и то бити завршено до краја овог мјесеца да можемо несметано радити даље. Стечајни рачун је сада одблокиран тако да сам успио да измирим дуговања према 12 портира који цијело ово вријеме обезбјеђују имовину “Униса”. Према њима је измирено све закључно са 31. децембром прошле године, а ускоро ћемо ријешити и јануарску плату – рекао је Даниловић.

Он је подсјетио да је продата имовина била под теретом, те да је “Фрукта трејд” највећи разлучни повјерилац који ће приликом диобе добити око 60 одсто износа.

Даниловић је истакао да се нада да ће приликом диобе један дио припасти и бившим радницима “Униса”.

Власник “Фрукта трејда” Душко Рељић рекао је “Гласу” да је у току израда елабората о економској оправданости покретања производње.

– Након тога, када сагледамо реалне могућности обезбјеђења стручног кадра, неопходног улагања у покретање производње, видјећемо да ли ћемо започети производњу цијеви или ћемо линије користити за проширење наше производње у дијелу прехране – рекао је Рељић.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина.

Пропале су три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте. На трећој лицитацији почетком октобра прошле године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду. И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Литванија

Драган Даниловић је испричао да тражи начин како да “Унис” уновчи акције које има у једној литванској фирми.

– Писао сам и нашим министарствима и куцао на сва врата, али то баш тешко иде. Видјећемо да ли ћемо и како успјети – рекао је Даниловић.

www.glassrpske.com

Related posts

ШТО ПРИЈЕ АПЛИЦИРАТИ ЗА ПОМОЋ ЗА АПРИЛ

admin

Појефтиниће дио прехрамбених
и хигијенских производа

Derventski List

ПРЕЗЕНТОВАНА ТЕХНОЛОГИЈА БИОГАСНИХ ЕЛЕКТРАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još