Култура

У фокусу дилеме и изазови
жене у савременом свијету

Љубитељи позоришта данас су имали прилику да у Дервенти погледају представу у чијем је фокусу живот жене у данашњем друштву под називом „Друга срећа“, у извођењу чланова Драмске сцене СПКД „Просвјета“ из Прњавора.

Ријеч је о драми са елементима комедије која је настајала у вријеме короне, а прати живот конобарице Мире, њену свакодневицу и размишљања. Како је истакао текстописац и режисер овог комада Синиша Тешановић ово је још један комад који се бави реалном и актуелном темом.

– Ова представа је настала из процеса у којем су учествовале три глумице које су требале да отјелотворе по три лика које смо стављали у различите ситуације и које су имале потпуно различите карактеристике. На основу тих глумачких вјежби и игара, написао сам текст, али смо задржали двоје глумаца тумаче два лика. Тиме смо хтјели да покажемо да један глумац у истој представи може играти више ликова ако се то добро распореди, али је за њих двоје, Весну Врховац и Жарка Аничића у овој представи, ово засигурно један велики глумачки изазов– објаснио је Тешановић додавши да и сам наслов представе носи одређену симболику.  

– Сам назив „Друга срећа“, а притом се на плакату губи слово „Р“ тако да је ријеч и о „Дугој срећи“, носи симболичну поруку да ми као људи увијек тежимо за неком другом срећом, нечим што је туђе и мислимо да је нечији живот бољи од нашег тренутног. На самом крају представе, свакако, главни лик Мира, има своју исповијест и тада открива трагедију жене у нашем друштву, што и јесте главна поука представе – казао је Тешановић.

Представа је пред публиком одиграна у дому Хрватског културног центра „Напредак“, а у сарадњи са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“.

Related posts

Изложбом радова Златка Олујића почело „Дервентско срце“

admin

Награђена пјесма о
вину Милорада Ђурђевића

Derventski List

„ЧУДЕСНА ПРИЧА О ХЕЛЕН КЕЛЕР“ САГА О СНАЗИ ВОЉЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još