ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У јулу два топлотна таласа

У Републици Српској јул ће бити прилично стабилан, са четири продора свјежијег ваздуха са запада који ће донијети спорадичне падавине, а температура ће бити изнад просјека за ово доба године са два израженија топлотна таласа, најавио је метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Игор Ковачић.

Он је додао да средином мјесеца може да буде достигнут максимум када је ријеч о температури ваздуха.

– Прва седмица јула биће са нешто нижом температуром, док ће од 7. јула доћи до поновног раста температуре и практично ћемо имати тај трећи топлотни талас. Он ће трајати отприлике до средине мјесеца и очекује се поново доста висока температура као у јуну – прецизирао је Ковачић.

Он је додао да ће првих дана јула температура бити од 25 до 30 степени, а затим ће од 7. јула у већини крајева премашити 30 степени Целзијусових, а на сјеверу и југу бити и до 35 степени.

Након тога ће температура расти сваким даном и до 13. јула достићи врло високе вриједности.

– Од 10. јула температура ће бити око 35 степени, на сјеверу и до 39-40 степени, најизвјесније око 13. јула, када се могу јавити и неки рекорди у температури – каже Ковачић.

Он додаје да ће због нестабилности и пљускова који се очекују 14. и 15. јула температура мало пасти, али ће даље бити врло висока, љетна.

Према прогнози, нови топлотни талас са температуром око 40 степени Целзијусових очекује се 16. јула.

– Око 20. јула ће бити нестабилности и грмљавинских процеса, након чега ће услиједити поново стабилно вријеме све до 29. јула, када се поново очекују нестабилности и пљускови – каже Ковачић.

Он је напоменуо да је главна карактеристика јула да ће температура бити изнад просијека, да ће падавине, највјероватније, бити испод просијека и да ће се наставити суша која је била изражена у јуну, када су понегдје достигнути и апсолутни рекорди у малој количини падавина, као што је Бањалука која је имала 11,5 литара кише по метру квадратном.

http://www.rtrs.tv

Related posts

„Будућност“ креативношћу
славила крај првог полугодишта

Derventski List

ПОМАЖУ ДРУГАРИМА ДА ОДУ НА ЕКСКУРЗИЈУ

admin

У 90. ГОДИНИ НЕ ПРОПУШТА НИ ЈЕДАН БРОЈ ДЕРВЕНТСКОГ ЛИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još