Култура

„Флутете“ сервирале музичке посластице

Ансамбл флаута „Флутете“ још једном је дервентској публици понудио стилски и мелодијски разнолик репертоар, а музичке посластице у оквиру концерта коју су присутни имали прилику да послушају у Центру за културу, организована је поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Вечерашњим програмом, састав „Флутета“, флауте Сунчица Лончар и Марија Пилиповић, те Дејан Јанковић за клавиром, представили су камерни репертоар прошаран модерним и традиционалним тоновима и различитим стиловима, а чланови овог ансамбла објаснили су и да ансамбл наступа у разичитим формацијама, због чега је дошло и до промјене имена.

– Вођени одлуком да много чешће угошћавамо неке друге људе који свирају разне друге инструменте, преименовани смо из квартета флаута „Флутете“ у ансамбл „Флутете“. Ми смо заправо од самог зачетка, свирале у различитим формацијама и то солистичку музику, као дуо, квартет, трио, затим и са флаутистима БиХ као оркестар флаута, тако да, иако нас људи најчешће препознају као наш стандардни трио или квартет, ради се о различитим формацијама што вечерас и желимо да покажемо, тако да нам се придружио колега Дејан Јанковић који свира клавир – објаснила је Лончарева, док је Пилиповићева појаснила композиције које су вечерас испуниле малу салу Центра за културу.

– Остали смо вјерни камерном репертоару и зато се вечерас и представљамо Прокофијевом сонатом за флауту и клавир, а на овај начин смо уједно пожељели да обиљежимо 130 година од рођења аутора. Такође, основ идеје је био да представимо ова два инструмента у кооперацији и то у премијерном извођењу композиције која има и елементе џеза и блуза, као и других модернијих техника. Сам крај концерта обиљежиле су Бартокове „Румунске игре“, која је опет композиција за коју је композитор црпио мотиве из народне, односно изворне музике – казала је Пилиповићева.

Чланице су истакле да, иако је број концерата током пандемије смањен, ансамбл је истрајно радио на осмишљавању репертоара, те увођења новитета, а успјешно су одржана три концерта, те „Дани флауте“. Рад настављају у смјеру припрема за пројекат са шест до осам пјесама компонованих оригинално за састав ансамбла.

Related posts

Отворен конкурс за избор
најљепших духовних пјесама

Derventski List

БИБЛИОТЕКА ЧУВА 625 СТАРИХ И РИЈЕТКИХ КЊИГА

admin

Почињу радионице сликања у библиотеци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još