Eкономија

“Фрукта трејд” купује и потраживања Нове банке

Трговачки ланац из Дервенте “Фрукта трејд” наставља мисију оживљавања некадашњег привредног гиганта у тој општини, а у њиховом власништву ускоро ће бити и милионска потраживања Нове банке у “Унису”.

Потврдио је то за “Глас Српске” власник Трговачког ланца “Фрукта трејд” Душко Рељић, нагласивши да је са Новом банком све већ договорено.

– Потраживања која откупљујемо су милионска. Направљен је оквирни договор, чекају се још само неки детаљи. Вјерујем да ће све то у наредних десетак дана бити завршено и да ћемо потписати уговор – рекао је Рељић.

Подсјетио је да је “Фрукта трејд” у фебруару откупила и потраживања компаније “Хета” и тако постала један од највећих повјерилаца у “Унису”.

Поновио је да је намјера да по окончању стечаја оживе “Унис” и уколико опрема коју затекну у халама буде у исправном стању, поново покрену производњу цијеви.

– Уколико су машине сачуване и на тржишту буде постојала економска оправданост, покренућемо производњу цијеви. Уколико то не буде могуће, промијенићемо намјену и производити нешто друго. Сигурно је да су за све што планирамо неопходна велика улагања, вјероватно око тридесетак милиона евра – истакао је Рељић.

Да се увелико преговара око продаје и куповине потраживања у “Унису” потврђује и стечајни управник Лазо Ђурђевић.

– До сада је све протицало релативно добро. Изгубили смо само једну пресуду, али смо и на њу уложили жалбу. Остало је још десетак спорова, вјерујем да ће и они ускоро бити окончани – рекао је Ђурђевић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године. Проблеми у том предузећу трају годинама, а Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ пријавила је дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Скупштина

Лазо Ђурђевић је рекао да је корона помало успорила стечај, јер због епидемиолошких мјера није било могуће сазивање Скупштине повјерилаца.

– Тренутно и нема неког посебног разлога за заказивање Скупштине, све док не завршимо парнице са разлучним повјериоцима. Када то буде ријешено и стечај ћемо окончати – рекао је Ђурђевић.

(Глас Српске)

Related posts

На привредну смотру стиже више од стотину излагача

admin

У Рафинерији у Броду пуштена у рад гасна компресорска станица

admin

ВЛАДА УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧАК О ЗБРИЊАВАЊУ РАДНИКА „УНИСА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još