ИЗДВОЈЕНОНовости

ХЕРОЈСКА БОРБА КРУНИСАНА СЛОБОДОМ

Учесници антифашистичке борбе истински су хероји који су свом народу и потомцима донијели слободу, а одавањем поште свим страдалим у Народноослободилачком рату данас је обиљежен Дан ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.

У знак сјећања на све који су живот изгубили 1945. године у борбама за ослобођење Дервенте, положени су вијенци на споменике на Партизанском гробљу и код Основне школе „Никола Тесла“.

Вијенце на спомен обиљежје положили су, између осталих,  представници СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“, начелник општине Милорад Симић, Општинске борачке организације, Полицијске станице, делегације политичких партија и грађани.

Симић је казао да је 19. април свечарски дан за Дервенту.

– Већ дуги низ година настојимо његовати традицију Народноослободилачког рата, као што његујемо традицију протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата. Посебне честитке упућујем људима који су учествовали у ослобађању Дервенте, који су живи, па могу казивати своја сјећања на то вријеме. Све што је вриједно пажње, треба чувати и његовати, због чега смо обновили и значајне споменике и наставићемо тим путем и даље – рекао је Симић.

Предсједник Општинске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић подсјетио је да је на данашњи дан 1945. године Дервента ослобођена.

– Не смијемо заборавити да су тада пале многе жртве, које су нас задужиле да их ми данас барем поменемо. Историја се не може заборавити, нити се може прекрајати, а Дервента је по ко зна који пут показала да је антифашистички град, захваљујући подршци локалне управе – рекао је Прерадовић додајући да је дервентско Партизанско гробље најуређеније, обновљени су споменици у Појезни, Лугу и Календеровцима, а предстоји уређење споменика у Босанском Дубочцу.

Обиљежавање Дана ослобођења Дервенте настављено је пријемом у Центру за културу, гдје је постављена и изложба фотографија и предмета из времена НОР-а.

Related posts

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНА ПОЗОРИШНА МАГИЈА

admin

Наредба о радном времену
за 21. новембар

Derventski List

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“ НА ФИЛМСКОЈ ТРАЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još