Друштво

ХПВ вакцинацијом чувамо
здравље наше дјеце

Од рођења наше три кћери пратили смо све педијатријске савјете везане за њихово здравље и обезбјеђивање што бољих услова за психофизички развој.Једна од препорука су биле и редовне вакцинације. Вођени савјетима које смо добили из разговора са педијатром, гинекологом и епидемиологом о ХПВ вакцини супруг и ја смо одлучили да наше двије старије дјевојчице исту и приме. Здравље наше дјеце нам је на првом мјесту.

Казала је то Дервенћанка Маја Поповић која је међу првима своје кћерке вакцинисала против хуманог папилома вируса. ХПВ вакциба која штити од девет типова овог вируса доступна је у Дому здравља Дервента.

– Поствакцинални период је прошао одлично и без било какве реакције. Исти дан су наставиле са редовним школским и физичким активностима. Мислимо на будућност своје дјеце! Заштитимо их – рекла је Поповићева.

Специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић казала је да се вакцинација против хуманог папилома вируса од 6. априла примјењује у Дому здравља Дервента.

– Ради се о вакцини „Гардасил 9“, произвођача „МЕРЦ“. У питању је деветовалентна рекомбинована вакцина која садржи дијелове протеинског омотача девет типова хуманог папилома вируса. Ови типови су најчешћи узрочници карцинома грлића материце, вагине, вулве, пениса, ануса и подручја уста и грла, као и гениталних брадавица-кондилома. Ова вакцина се са великим успјехом у свијету примјењује већ десет година – рекла је др Бјеговић – Ðујић додавши да се вакцина препоручује и дјевојчицама и дјечацима.

– У Дому здравља вакцинација је бесплатна и препоручена за дјевојчице и дјечаке узраста од 11 година до 15. рођендана. У периоду од априла до краја јуна 2023. године и дјеца која су навршила 15 година током 2023. године могу примити вакцину бесплатно. Вакцинација се обавља у двије дозе са размаком између доза од годину дана.Вакцинација дјеце обавља се у присуству и уз сагласност родитеља – рекла је др Бјеговић – Ðујић.

За особе од навршених 15 година вакцинација се обавља у Институту за јавно здравство Републике Српске по цијени од 210 КМ по дози.

Контакт

Родитељи који желе да заштите своју дјецу вакцином против хуманог папилома вируса могу се јавити својим тимовима породичне медицине ради заказивања вакцинације. За све додатне информације заинтересовани се могу обратити и служби за хигијенско-епидемиолошку заштиту број телефона 053-333-292.

Related posts

СРЕДЊОШКОЛЦИ СВИРАЛИ И ПРИЧАЛИ БАЈКЕ У „ТРОЛУ“ И „СУНЦУ“

admin

Срце „на мјесту“ када је коњушарница пуна

admin

Ђаци ОШ „Никола Тесла“ наставу ће похађати у ОШ „19. април“ и средњим школама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još