ИЗДВОЈЕНОНовости

ЦВИЈАНОВИЋ: ДЕРВЕНТА ПРИМЈЕР УСПЈЕШНЕ СРЕДИНЕ

Дервента може и треба да служи као примјер свим локалним заједницама у Републици Српској с обзиром на чињеницу да су бројни страни инвеститори овдје нашли своје мјесто и у сарадњи са локалним властима успјели да запосле велики број људи.
Рекла је то предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић прилоком данашње посјете Дервенти, гдје је разговарала са општинским руковдством, те посјетила парк „9. јануар“ и фирму “Металац МБМ”.
– Задовољство ми је да сам данас у посјети Дервенти и јасно је да смо заједничким напорима републичких и локалних власти од једног мјеста које је било потупуно девастирано, без било какве перспективе за будућност направили једну успјешну локалну заједницу. Очекујемо да ће се Дервента развијати и даље, али у суштини оно што ме посебно радује јесте да кад је ријеч о привредном амбијенту, Дервента може да служи као примјер свим нашим градовима у Српској, с обзиром да велики број страних инвеститора који су нашли овдје своје мјесто и који су, наравно, у сарадњи са локалним властима успјели да запосле велики број људи – рекла је Цвијановићева истакавши важност сарадње републичке и локалне власти.
Казала је да Дервенту води добар тим који је успоставио стабилност у Дервенти.
– То се посебно види када је ријеч о локалном буџету гдје је рационално трошење новца довело до ниског нивоа задужености – рекла је она иставши да ће Дервента и даље уживати подршку републичких институција.
Начелник општине Милорад Симић изразио је захвалност за помоћ Владе РС у реализацији пројеката који Дервенту данас чине љепшом и потпунијом.
– Првенствено ми јее велико задовољство да је наша предсједница данас у посјети Дервенти и то на једној дестинацији коју смо ми прогласили парком „9. јануар“, међутим који нисмо званично отворили, али који служи као својеврсно препознавање, јер овај парк по контурама асоцира на РС. Овај пројекат није завршен, у плану је да овдје буде постављен велики јарбол са заставом РС и још 64 јарбола који ће симболично представљати све општине Српске, а другом фазом овог пројекта планирано је спајање овог парка са ријеком Укрином, те мостом са парком поред базена „Олимп“, што ће уљепшати још више слику Дервенте. Ускоро градимо улицу поред барка и за тај посао смо покренули процедуру избора изводјача радова – казао је начелник.
Он је подсјетио да је осим парка “9. јануар”, средствима Владе РС и подршком из општинског буџета проширено обданиште „Трол“, изградјено игралиште са вјештачком травом.
– Влада РС нам је помогла и доприносом Текстилчевом игралишту износом од 100.000 марака, као и Партизановом игралишту, расаднику рукометаша. Таквим пројектима у Дервенти се слаже лијепа прича и ја изражавам велико задовољство и велико хвала на коректној сарадњи- рекао је Симић додавши да у прилог бољој Дервенти иде и статус града.
– Буџет општине је стабилан и Дервента иде ка статусу града и вјероватно смо мали корак до тог статуса, а то много значи за Дервенту, за коју знамо да је била девастирана, али имала је своју традицију и већ 16 година има тим људи из СНСД-а са партнерима који су уложили напоре да Дервенту обнове и изграде. Ипак, имамо још много да урадимо- казао је Симић.
Предсједница Српске овом приликом посјетила је и предузеће „Металац МБМ“, овогодишњег добитника Великогоспојинске повеље са златним грбом општине, највишег општинског признања.
– До данас ово предузеће је у земље Европске уније извезло 1.941 шлепер робе, а 95-96 одсто наше призводње је усмјерено ка земљама Западне Европе. Основна производња нам је метални производи из области грађевинарства, на чему се заснива око 70 одсто производње. Радне снаге имамо довољно, али у посљедњих неколико година уводимо у производњу и роботе, с тим да један робот замјењује најмање три изузетно квалитетна заваривача, али се морамо уклапати у неке европске трендове и морамо пратити нове технологије и иновације. Тренутно запошљавамо 60 радника са просјечном бруто платом у износу од 1.975 марака – објаснио је власник фирме Слободан Голуб додавши да се и ово предузеће суочило са потешкоћама усљед пандемије корона вируса.
Цвијановићева је казала да се ради о успјешној компанији са дугом традицијом.
– Оно што ме радује јесте да је у питању организована производња са већ дугом традицијом, са добрим производом који је препознат на свјетском тржишту. Такође, ово предузеће је много уложило у одређене иновације, увођење робота, а на неки начин ишло у корак са оним што јесу потребе данашњег свијета и мислим да могу да се похвале, јер су они конкуренти у неким ширим размјерама а не само ономе што се односи на наш простор РС, БиХ и цијеле регије – казала је предсједница.

Related posts

ЖУНИЋ: БОРБА РАДНИКА „УНИСА“ УСПЈЕШНО ОКОНЧАНА

admin

ЗИМСКА СЛУЖБА УПУЋЕНА НА СЕОСКА ПОДРУЧЈА

admin

Трстенци чувају сјећање
на 18 погинулих бораца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još