ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Цијене горива предводе талас поскупљења

Потрошачи широм Републике Српске, па и у Дервенти, на удару су новог таласа поскупљења који преводе цијене горива које су у посљедњих седам дана више за око седам фенинга, а према најавама, извјестан је и нови скок цијена.

Поскупљења која не мирују још од прољетос, значајан су удар на кућне буџете, а потрошачи све теже могу да прате измене цјеновника на бензинским пумпама и на полицама маркета.

Нови удар на новчанике десио се ове седмице, када су цијене горива и плина на бензинским пумпама драстично повећане.

На бензинској пумпи „Нада“ кажу да обавјештења о поскупљењу нафте и нафтних деривата и плина стижу сваке седмице.

– Посљедње усклађивање цијена имали смо 10. октобра, када је цијена дизела повећана на 2,24 КМ за литар, што је поскупљење од око четири фенинга, а бензин за сада држи цијену од 2,20 КМ и ту није било промјене. Плин за аутомобиле је протекле седмице коштао 1,27 марака за литар, а тренутна цијена је 1,33 КМ. Већ смо у уторак добили обавјештење од добављача да ни та цијена није одржива и да ће већ идућа испорука бити скупља од претходне – казали су на овој пумпи.

На бензинској пумпи „Нешковић“ цијене свих нафтних деривата од 1. октобра више су за око седам фенинга.

– Плин је са 1,25 марака за литар скочио на 1,32, а бензин са 2,13 на 2,20 КМ – прецизирали су на „Нешковић“ пумпи.

Цјеновнике су измијенили и у „Брчко гасу“ гдје дизел кошта 2,19 КМ, бензин 2,20 за литар, а ауто плин кошта 1,32 КМ, док на бензинској пумпи „ДКД Кузмановић“ сви нафтни деривати коштају у просјеку 2,20 КМ за литар.

Ни ове цијене, судећи према најавама продаваца нафте и нафтних деривата, нису коначне, па се ново поскупљење очекује већ идуће седмице када би литар бензина и дизела могао достићи 2,30 КМ. Талас поскупљења у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Републике Српске објашњавају одразом берзанских цијена енергената.

– Сви енергенти на свјетском тржишту су поскупјели, тачније порасла је потражња и сада имамо шпекулативно формирање цијена на берзама. У периоду од четири мјесеца плин је поскупио за чак 80 одсто – објаснио је за бањалучке медије предсједавајући ове групације Драган Тришић.

Поскупљење горива, према неписаном правилу, прате и поскупљења појединих животних намирница, па потрошаче већ мјесецима на полицама продавница дочекују скупљи производи.

Највише је поскупјело уље с обзиром да литар кошта од  2,90 до 3,60 КМ, а значајна је и измјена цијене шећера, па купци килограм сада плаћају 1,30 КМ. Поскупјела је и тјестенина, те су паковања од 450 грама од пријашњих 0,90 КМ сада већ 1,10 КМ, а не мирују ни цијене појединих цијена меса, попут пилетине. Брашно и со међу ријетким су производима који још увијек држе цијену са почетка године, док је поврће и воће драстично скупље.

Суграђани, негодујући због сталних поскупљења, истичу да за исти износ новца ове године могу да купе драстично мање намирница него лани.

Мирјана Д. због високих цијена поврћа и воћа одустала је од прављења зимнице, а њена суграђанка Славка Ћ. каже да за 100 КМ не може да купи ни дио потребних производа за четворочлано домаћинство.

– Уље, шећер, месо, али и кућна хемија су веома поскупјели. Раније сам за 100 КМ могла да купим добар дио мјесечних потрепштина за домаћинство, а сада једва и основне намирнице за исхрану. Поскупљења су немилосрдна – каже ова Дервенћанка.

Плин за домаћинство

Драстично измјену цијене примијетили су и корисници плина за домаћинство. Боца тренутно кошта 25,5 КМ, што је за око пет марака скупље у односу на цијену од љетос.

Related posts

Излазак полиције код мањих незгода 100 КМ

admin

Благојевић и Павловићева
најбољи спортисти Дервенте

Derventski List

„Фазонко“ представом упознао
дјецу о њиховим правима о обавезама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još